enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4801
EURO
36,2396
ALTIN
2.960,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
18°C
Hatay
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C

ALICI DURUMA GELİNCE ORGAN BAĞIŞININ ÖNEMİNİ ANLAMAYALIM

05.11.2020
16

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı. Dr. Hambolat, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Bilindiği üzere her sene 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası olarak kutlanmaktadır. Organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalarımız için büyük bir umut ışığı olan Organ Bağış Haftasının en etkin ve en verimli bir biçimde kutlanması hastalarımız için motive edici bir unsur olabileceği gibi, aynı zamanda organ bağışı hususunda vatandaşlarımızın farkındalığını arttırılacak olması nedeni ile de organ bağışı ve organ nakli sayısının arttırılması yönünde olumlu sonuçlar doğuracaktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebilmekteyiz. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası önderliğinde tüm halkımızın organ bağışına katılımlarını gönülden desteklemekteyiz. Ülkemizde 29.05.1979 tarihli 2238 sayılı kanun ile “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri” yürütülmektedir. Bakanlığımız 2020 yılı verilerine göre yaklaşık olarak 24.617 kişi organ nakli için sıra beklemekte olup, bunlardan 21484 böbrek nakli, 1794 karaciğer nakli, 983 kalp nakli, 285 pankreas nakli, 71 akciğer nakli bekleyen hasta bulunmaktadır. Bazı hastalar ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktadır.

İlimizde bu zamana kadar toplam 5283 organ bağışı yapılmış olup, 2020 yılında 161 kişi Organ Bağışında bulunmuştur. İlimizde kronik böbrek yetmezliği hastası olan 1855 kişi diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Başarılı bir organ naklinden sonra kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmektedir.

Son yıllarda yaşanan sağlıkta dönüşümle birlikte dünyaya örnek olan başarılı nakiller gerçekleştirebilmekteyiz. Ülkemizde organ nakilleri dünya standardında yapılmakta ve hatta dünya standardının üzerinde sonuçlanmaktadır. Karaciğer ve böbrek gibi önemli organların nakillerinde başarı oranları %90’nın üzerindedir

2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaksızın belirlenir. Organ bağışının dini yönden sakıncasının olmadığını, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 03.03.1980 tarihli  organ ve doku naklinin caiz olacağı ile ilgili kurul kararı ile belirtmiştir.

Organ bağışı işlemi; İl Sağlık Müdürlüğünde, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Tüm Kamu, Özel ve Üniversite Hastanelerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerinde, Organ Nakli Yapan Merkezlerde yapılmaktadır.

Organ bağışında bulunabilmek için; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir. Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır.

Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması; organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir. Ayrıca kişi organ bağışı yapsa dahi 2 uzman hekim tarafından beyin ölüm tespiti yapılacaktır. Tıbbi ölümün gerçekleştiğine, biri nörolog veya nöroşirürjiden, biri de anesteziyoloji ve reanimasyon veya yoğun bakım uzmanından oluşan iki hekim tarafından anıta dayalı tıp kurallarına uygun olarak oy birliğiyle karar veren raporu düzenlemeleri halinde, ailenin onayı ile süreç başlatılabilir”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.