Psikoloji lisansları yok, belgeleri yok, standart bir ücret tarifeleri yok, yetkinlikleri yok ama pandemi dönemini fırsata çevirip iyi dert dinlediklerini sanarak psikologculuk oynuyorlar. Bol takipçili sosyal medya hesaplarına, danışanların yazdığı muhteşem yorumlara, internette dolaşan ilanlarına aldanmayın. Sizin de psikoloğunuz sahte olabilir!
Aslında sahte psikologlar birden ortaya çıkmadı, yıllardır var olan bir sorun ama pandemi ile birlikte herhangi bir uzmanlığı olmayan sahte psikologlar, klinik açma derdi olmadan internet üzerinden terapiler yaparak sayılarını her geçen gün arttırdı. Çok değil birkaç yıl önce psikolog ünvanı ile birçok kanalda televizyon programlarına katılan, ünlü firmalara ait ürünlerin tanıtımlarını yapan ve yüz binlerce takipçi olan sahte psikologu aylarca konuşmuştuk. Psikoloji mezunu olmayan, bu konuda eğitim almamış ve yetkin olmayan kişilerin, psikolojisi gibi hassas bir alanda terapi, danışmanlık, hipnoz gibi kılıflarla ruh sağlığı hizmeti sunması son derece tehlikeli bir durum.
İnsanların sorunlarını çözdüğü ve mucize yaratan psikologların tanıtıldığı dizilerin olması psikologlara olan ilgiyi öyle bir arttırdı ki bu durum maalesef sahte psikologların ekmeğine yağ sürüyor.
Kimileri zengin olmak için bu mesleği popüler bir basamak olarak görüyor, kimileri ise kısa zaman dilimleri içerisinde aldıkları eğitimler ile çok iyi dert dinlediklerine inandırıyor ve kendilerini yetkin görüyor. İşte bu nedenle sahte psikologların sayıları her geçen gün katlanarak artıyor. Lisansı ‘psikoloji’ olmayan herkesin sahte psikolog olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Gökhan Bodur, “Sahte psikologları anlamanın en doğru ve kolay yollarından birisi, gittiğiniz psikoloğa diplomasını sormaktır. Yaşam koçu, aile danışmanı, çift danışmanı, evlilik danışmanı gibi unvanları kullananlar birer sağlık lisansiyeri değiller ve psikoterapi yetkinlikleri yoktur.” dedi ve ekledi:
“Türk Psikologlar Derneği olarak uzun yıllardır üzerinde çalıştığımız ‘Psikologlar Meslek Yasası’nın amaçlarından birisi de yasal boşluktan faydalanarak ortaya çıkan sahte psikologların önüne geçmek ve vatandaşlarımızın ruh sağlığını korumaktır. Bu bağlamda ruh sağlığı hizmeti almak isteyen vatandaşlarımız, hizmet aldıkları kişilerin lisanslı psikolog olmalarına dikkat etmelidir.”
Uzman Psikolog Ceylan Şekerci, kısa zaman dilimleri içerisinde alınabilecek çeşitli eğitimlerle yaşam koçu, bireysel danışman, terapist, ilişki uzmanı gibi birçok farklı sıfata sahip olmanın mümkün olduğunu ifade etti. ‘Kişisel gelişim ve destek çatısı altındaki bu eğitimler, çoğu zaman psikolojik sağlık açısından tehlike arz etmekte. Bu tarz eğitim veya seminerlerle ya da çok iyi dert dinlediğine ve akıl verdiğine inanan kişilerin psikolog ünvanını kullanarak danışmanlık vermesi suçtur.’