enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4801
EURO
36,2396
ALTIN
2.960,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
18°C
Hatay
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C

CANAVAR SÜMBÜL

28.09.2021
118

Sağanak yağış sonrası Asi Nehri’nin yüzeyini kaplayan istilacı su sümbüllerinin Akdeniz’e sürüklenmesi ile Samandağ sahili su sümbülleri ile kaplandı. Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, kıyıda biriken su sümbüllerinin kum oluşumunu olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’nin yüzeyini kaplayan “su canavarı” olarak da adlandırılan su sümbülleri, geçtiğimiz günlerde sağanak sonrası denize sürüklendi. Kıyıya vuran su sümbülleri Samandağ sahilinde ciddi bir kirlilik oluşturdu. Antakya Doğa Sanat ve Turizm Derneği Başkanı Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, Güney Amerika kökenli bir bitki olan su sümbülünün istilacı türlerin başında geldiğini ve sulak alanlarda hızla çoğalarak çok ciddi hasarlar verebildiğini belirtti. Güney Amerika’dan başlayarak dünyanın 7 kıtasına yayılan bitkinin suyun buharlaşmasını iki kat hızlandırdığını belirten Kayıkçı, “Bu özellikle kuraklığın çok üst seviye çıktığı dönemde çok önemli bir şey. Çünkü su kaynaklarımız azalıyor ve yetmiyor artık. Su sümbüllü suyu tükettiği zaman ister istemez bir su kıtlığına sebep oluyor. Su sümbüllü çok çoğaldığı zaman sudaki oksijen miktarını azaltıyor. Oksijen miktarı azalınca bu balıklar gibi canlıların ölmesine sebep oluyor” dedi. Yağmurla birlikte denize sürüklenen ve dalgalarla kıyıya vuran su sümbüllerinin kıyıda ciddi tahribatlara yol açtığını ifade eden Kayıkçı, “Kıyıya çıkan su sümbülleri kumun hareketini etkiliyor. Çünkü kum yaşayan bir organizma gibidir ve sürekli bir oluşum içerisindedir. Asi Nehri ile gelen kum rüzgarın etkisiyle iç kısımlara doğru sürüklenir, oradaki kıyı kumullar bitkileri tutar ve kum oluşumuna sebep olur. Kıyıda biriken su sümbülleri atıkları kumun oluşumunu etkileyecektir. Bu da kıyı kumullarının devamlılığı açısından ciddi sıkıntılar ortaya çıkaracaktır” diye konuştu.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.