OSB Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere değinen Bakan Kacır, şu açıklamalarda bulundu: “Bu ay çıktığımız üçüncü ilanla 94 OSB’de 16,2 milyon metrekare büyüklüğünde bin 115 yatırım yerini tahsis başvurularına açtık. 10 OSB’mizde ise 2,4 milyon metrekare alanı ön tahsis başvurularına açmış olduk. Sanayicilerimizin büyük bir teveccüh gösterdiği uygulamamızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” OSB’lerde Ödül Heyecanı Bakan Kacır, Bilişim Vadisi’nde Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından gerçekleştirilen OSB Yıldızları Araştırması 2024 Ödül Töreni’nde, sanayi ve teknoloji alanında elde edilen kazanımları vurguladı. Şu detaylara değindi: İhracat Odaklı Üretim Ekonomimizin 17 çeyrektir kesintisiz olarak büyüdüğünü belirten Bakan Kacır, yıllık millî gelirin 1 trilyon 260 milyar dolara ulaştığını, ihracatın ise 262 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını dile getirdi.
Ticari araç üretiminde Avrupa’nın lideri, beyaz eşya üretiminde dünyanın ikinci büyük üreticisi olduklarını ifade etti. Rekabetçilik ve Sürdürülebilirlik Demir çelik üretiminde Avrupa’da ilk iki arasında olduklarını, güneş paneli üretiminde ise lider olduklarını belirtti.
Türkiye’nin Orta Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan bölgede en rekabetçi ürün ihracatçısı konumunda olduğunu vurguladı.
Planlı Sanayi ve OSB’lerin Rolü OSB sayısının son 22 yılda 191’den 363’e yükseltilerek, sanayi parsellerinin sayısının 11 binden 59 bine, istihdamın ise 415 binden 2,7 milyona çıktığını belirtti.
Son bir yılda 11 yeni OSB ilan ettiklerini ifade etti. Nitelikli İş Gücü ve Eğitim OSB’lerde 85 meslek lisesi ve 23 meslek yüksekokulunun nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak için kritik rol oynadığını dile getirdi. Gençlerin geleceğin mesleklerine ve yetkinliklerine hazırlandığı Ecole 42 yazılım okulları ve sektör kampüste programlarına dikkat çekti. Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik 6 milyar 300 milyon liralık yeşil altyapı yatırımları için destek programlarının hayata geçirildiğini belirtti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile ortak yürütülen karbon sıfırlama projeleriyle 2030’a kadar 5 milyar avro finansman sağlanacağını söyledi. OSB Yönetmeliği ve Yeni Düzenlemeler Eylül ayında yapılan yönetmelik değişiklikleri ile planlı sanayi alanlarına erişimın kolaylaştırıldığını, kural bazlı ve şeffaf bir yönetişim modeli kurulduğunu belirtti. Sektör-şehir odaklı teşviki uyumlaştıracak tedbirlerin alındığını ifade etti. Sanayicilerin Yanında Olmaya Devam Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı kapsamında 225 milyar liralık 25 yatırımın tamamlandığını belirtti. Yüksek Teknoloji Yatırım Programı HIT-30’un sağladığı fırsatlarla Türkiye’nin yeni teknolojilere açılacağını ifade etti. Bakan Kacır, sanayinin geleceğine yön veren politikaları hayata geçirerek sanayicilerin her zaman yanında olacaklarını vurguladı.