enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,8732
EURO
36,7531
ALTIN
3.048,19
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
17°C
Hatay
17°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
17°C
Cuma Açık
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
11°C

10 Aralık, her yıl Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanır. Bu özel gün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni anmak ve insan haklarının evrenselliğini kutlamak amacıyla belirlenmiştir. Peki, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün anlamı nedir ve bu özel gün neden önemlidir? Dünya İnsan Hakları Günü, her yıl 10 Aralık’ta insan haklarının evrenselliği ve korunması için bir hatırlatma yapmak amacıyla kutlanır. 10 Aralık 1948’de kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yıl dönümüne ithafen belirlenen bu gün, bireylerin eşit haklara sahip olduğunu vurgular ve insan onurunun korunması gerektiğine dikkat çeker. Bu gün, insanların yaşam hakkı, ifade özgürlüğü, eğitim hakkı ve ayrımcılığa karşı korunma gibi temel haklarının güvencelere alındığı bir gündür. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, bireylerin haklarının her koşulda korunması gerektiğini belirtir. 10 Aralık, insan haklarına olan saygıyı artırmak, toplumları bilinçlendirmek ve adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesini desteklemek için önemli bir fırsat sunar.
Dünya çapında etkinlikler, seminerler ve farkındalık kampanyaları ile bu gün kutlanır. Bu etkinlikler, bireylerin haklarının ihlal edilmesine karşı duyarlılığı artırmayı amaçlar. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından milyonlarca insanın yaşamını yitirmesi, tüm devletlerin bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin korunması ve genişletilmesi gerektiği noktasında birleşmesine yol açtı. Birleşmiş Milletler, 1948 yılının Haziran ayında bir İnsan Hakları Bildirisi hazırladı. Bu bildiri, 10 Aralık 1948’de Paris’teki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olarak kabul edildi. Oturumda, bazı sosyalist ülkeler bildirinin bazı unsurlarına karşı çekimser kalmış olsa da, birçoğu bu önemli belgeyi onayladı. Bu tarihten itibaren her yıl 10 Aralık, İnsan Hakları Günü olarak kabul edilmiştir. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, evrensel insan haklarının korunması ve bu haklara duyarlılığın artırılması için önemli bir gündür. İnsanların eşit haklara sahip olduğunu hatırlatırken, adalet, eşitlik ve özgürlük mücadelesine de güç katmaktadır. Bu özel gün, her bireyin haklarını savunma sorumluluğunun önemini vurgulamaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.