enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
23°C
Hatay
23°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Çok Bulutlu
31°C

Hatay’dan TEKNOFEST 2025’e Finalist

Hatay’ın Payas ilçesindeki PayaSTEM Yapay Zeka Merkezi’nde eğitim gören lise öğrencileri, 2025’te gerçekleşecek olan TEKNOFEST’te büyük bir başarıya imza attı. Kemal Vicdan ve Utkan Erel, geliştirdikleri otonom sürüş algoritmasıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen Uçan Araba Simülasyon Yarışması’nda finale kaldı. “Butterfly25” Takımı, Deprem Sonrası Çözüm Arayışıyla Yarışmaya Katıldı. 10. sınıf öğrencisi Kemal Vicdan ve 11. sınıf öğrencisi Utkan Erel, “Butterfly25” adlı takımlarını kurarak, otonom uçuş, ulaşımda yeni teknolojiler ve stratejik kontrol mekanizmaları üzerine çalışmalarına başladı. Öğrenciler, Türkiye’nin ilk uçan arabası “Cezeri” üzerinden matematiksel kodlama yöntemiyle geliştirdikleri algoritma ile TEKNOFEST’e katılmaya hak kazandı. Proje danışmanı Birol Şen, öğrencilerin, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerden sonra, otonom araçların afet ve acil durumlara çözüm olabileceğini düşündüklerini belirtti. Şen, “Bölgede yaşadığımız deprem felaketi sonrasında, otonom araçların bu tür afetlere nasıl katkı sağlayabileceğini düşündük. Bu süreç, öğrencilerimize moral verdi ve aynı zamanda yazılım çözümleri geliştirmelerini sağladı” dedi.

Kemal Vicdan, yarışmaya hazırlanırken, depremin ardından sağlık ve altyapı hizmetlerinin aksadığını ve uçan ambulans ile itfaiye araçlarının, benzer felakette büyük fayda sağlayabileceğini vurguladı. “Takımıma, algoritmalarıma ve kodlarıma güveniyorum” diyen Vicdan, proje ile afet bölgelerine yönelik önemli bir çözüm geliştirdiklerine inanıyor.
Utkan Erel ise, uçan araçların afet bölgelerinde önemli bir kullanım alanı yaratacağına dikkat çekti. Erel, “Yarışmadaki amacımız tek bir kod ile birden fazla araç sistemini kontrol etmek. Bir kod bütün sistemleri aktif hale getirecek ve başarıya ulaşacağımıza inanıyorum” dedi. Final Heyecanı Başlıyor. Hataylı öğrenciler, 4 Mayıs’a kadar sürecek yarışmada uçan itfaiye aracı, kargo dronu ve “Cezeri” gibi araçların simülasyonlarını gerçekleştirerek verilen görevleri yerine getirmeye çalışacak. Bu süreç, hem öğrenciler için büyük bir deneyim hem de bölge için önemli bir teknoloji adımı olarak öne çıkıyor. TEKNOFEST 2025’in finalinde bu genç mühendis adayları, otonom araçlar.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.