enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
ALTIN
4.202,26
BIST
9.356,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
31°C
Hatay
31°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
33°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C

Kara, Hatay’da yaşanan skandalı gündeme taşıdı

24.05.2025
6

Hatay’da taş ocakları felaketi: “Soluduğumuz hava zehir oldu” CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, İskenderun’un Sarıseki Mahallesi’nde yaşanan çevre felaketine dikkat çekti. Yazılı açıklamasında, bölgede kontrolsüzce açılan taş ve maden ocaklarının şehirde hem ekolojik yıkıma hem de sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. “Deprem sonrası sürece dikkat edilmiyor”
Yıldırım Kara, 6 Şubat depreminin ardından birçok yerde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci işletilmeden taş ve maden ocağı izni verildiğini vurguladı. “Şehrimiz, adeta bir savaş alanına dönüştü. Havada, toprakta ve yiyeceklerde bile kirlilik gözle görülür şekilde artıyor,” diyerek durumu özetledi. “Şirketlerin kontrolsüzlüğü kamyonlarla taşınıyor” CHP’li vekil, Hatay’da açılan yaklaşık 90 yeni taş ve maden işletmesinin faaliyetlerini eleştirerek, bu işletmelerin sadece ekonomik değil, yaşamsal tehlike de yarattığını söyledi. “14 tanesi İskenderun’da açıldı. Sarıseki’de son 9 ayda üç projeye ÇED süreci başlatılmış, ikisine ise ÇED gerekli değildir denilmiş,” diyerek bölgenin durumu hakkında bilgi verdi.

“Toplantı yapıldı, ama gaddarlık engel tanımadı” 13 Nisan’da mahalle halkı ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte düzenlenen toplantıda, Sarıseki’de açılması planlanan taş ocağı projesi tartışmaya açıldı. Katılımcılar, projenin sağlık sorunlarını artıracağını ve doğayı tahrip edeceğini net şekilde dile getirdi. “Muhtar darp edildi, tehditler savruldu” Yıldırım Kara’nın açıklamasında en çarpıcı detaylardan biri ise Sarıseki Muhtarı Özcan Kayar’a yönelik şiddet olayı oldu. Toplantıya öncülük eden muhtarın, taş ocağına çağrılarak burada hakarete uğradığı, ardından da şirket temsilcileri tarafından darp edildiği ifade edildi. Olay sırasında “Gerekirse Sarıseki’yi havaya uçururuz” şeklinde tehditlerin savrulduğu bilgisi de kamuoyuyla paylaşıldı. Kar hırsı halkın sağlığından önde tutulamaz” “Her gün dinamit patlatmanın, yolları kamyonlarla doldurmanın ve halkı astım hastası yapmanın ekonomik gerekçesi olamaz,” diyen Kara, bu durumun şirketlerin kar hırsıyla açıklanabileceğini belirtti. Devletin ve ilgili kurumların, bu gidişata artık müdahale etmesi gerektiğinin altını çizdi. “Yetkililer sessizliğini koruyor” Şirketlerin hoyratlığına ve bölge halkına yönelik tehditlerine rağmen, yetkili mercilerin sessizliğini koruduğuna dikkat çeken CHP’li vekil, “Bu suskunluk, ülkemizi bir çeteler düzenine itiyor,” sözleriyle sert tepki gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.