enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
14°C
Hatay
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
13°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Az Bulutlu
14°C
Çarşamba Açık
15°C

DASİFED’TEN MADEN İHALELERİNE TEPKİ!

Doğu Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu, maden arama ve işletme ihalelerine tepki göstererek “Maden ihaleleri ülkemizin doğal varlıklarını, tarım alanlarını ve içme suyu havzalarını tehdit ediyor” açıklaması yaptı.
DASİFED’ten yapılan açıklamada, Çevre duyarlılığı ile Türkiye Çevre Platformu TURÇEP ve bileşenleri tarafından ülkemizdeki maden aramaları ve ihalelerine karşı Arsuz Kent Meydanı’nda gerçekleştirilen duruşu desteklediklerini, Çevreyi korumak isteyen bu sese tüm yetkililerimizin kulak vermesini ve 68 ilimizde 766 bölgede 892 bin 814 hektar alanı kapsayan 28 Ağustos’ta başlayıp 28 Eylül’de sonlandırılacak olan maden arama ve işletme ihalelerinin iptal etmesini bekliyoruz’’ denildi.
MAPEG’in 2019 yılının Temmuz ayından bu yana 2 bin 685 noktada maden ruhsatı ihalesine çıktığına, madencilik faaliyetlerinden kanunlarla korunan tek bir doğa koruma alanının olmadığına ülkemizde bu ihalelerin doğa, tarım ve yaşam alanlarına büyük tehlike oluşturduklarına dikkat çekilen açıklamada şu görüşlere yer verildi;
‘’İhale alanlarının büyük bölümü korunan alan, birinci sınıf tarım alanı, büyük ova, mera ve içme suyu havzası gibi Türkiye’nin bugünü ve geleceği için canlı tür çeşitliliğinin, tarımsal üretimin ve içme suyu ihtiyacının teminatı olan alanlardan oluşuyor. İhale edilen bu alanlarda madencilik faaliyetlerinin başlaması halinde pek çok bölgede doğal yaşamın, insan yaşamının ve tarımsal üretimin devamlılığı mümkün olmayacak. İhalelerin belli alanlarda yoğunlaşması doğal varlıklar, tarım alanları ve içme suyu havzalarıyla ilgili kaygıları artırıyor. Durum böyle iken oldu bittiye getirilen ihaleler ile çevre ve halk sağlığı tehdit edilmektedir. Burası adeta cennetten bir köşe. Yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.