enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
29°C
Hatay
29°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
30°C

Depremzedelerin zeytinlikleri katlediliyor

05.08.2024
7
A+
A-

Hatay, 6 Şubat depremlerinin ardından büyük bir zeytinlik krizinin eşiğinde. Depremzedeler, bölgelerinde zeytin ağaçlarının yetkisiz bir şekilde söküldüğünü ve yetkililerden herhangi bir geri dönüş alamadıklarını belirtiyorlar. Kırıkhan ilçesi’nde TOKİ’ye devredilen zeytinliklerdeki kıyım, bölge halkının direnişiyle durdurulmuş olsa da, Defne ilçesi’ndeki Ballıöz, Çekmece ve Toygarlı mahallelerinde kamulaştırma işlemi yapılmadan zeytin ağaçları sökülmeye devam ediyor.

Ballıöz Mahallesi’nde yaşayan Çiğdem Arslan, arazisine giren iş makinelerini durdurmayı başardığını, ancak hukuksuz işlemler ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını belirtti. Arslan, “İlgili kurumlar tarafından bir belge sunulmadan, kamulaştırma olmadan işlem yapılıyor. Vatandaşa yol yapacaklarını belirtiyorlar, ancak Valilikten gelen kağıtta ‘Barınma ihtiyacı nedeniyle el koyma’ yazıyor” dedi. Arslan, 53. Bölge Karayolları’na başvurduğunu, burada böyle bir bilgi bulunmadığını ve Mersin 5. Bölge Karayolları’na yönlendirildiğini söyledi. Mersin’de de, “Evet yol çalışması yapılacağına dair bilgi mevcut fakat henüz Ankara’dan onay gelmedi” yanıtını aldığını belirtti. Hak ve hukuk çerçevesinde bir iş yapılmadığını vurgulayan depremzede Arslan gerekirse alana çadır kurup yapılan hukuksuz uygulamalara karşı mücadele edeceklerini belirtti.

Çekmece Mahallesi’nde yaşayan S.Ö., yol çalışmasının arazisinden geçmesi durumunda tarım ve hayvancılığın yapılamayacağını, bu durumun geçimini tehlikeye atacağını vurguladı. Toygarlı Mahallesi’nde ise vatandaşlar, iş makinelerinin önüne geçerek çalışmaları durdurmaya çalışıyor. Yurttaşlar, “Resmî bir süreç olmadan, tapulu arazilerimizdeki zeytin ağaçlarını söküyorlar. Bu, adeta bir katliam” diyerek yaşadıkları çaresizliği dile getiriyor. Depremzedeler, yetkililere yaptıkları başvurulara rağmen olumlu bir geri dönüş alamadıklarını ifade ediyor. Krizin çözümü için yetkililerden acil müdahale bekleniyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.