enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
22°C
Hatay
22°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C
Pazartesi Açık
29°C
Salı Açık
33°C
Çarşamba Çok Bulutlu
31°C

DİYALİZ MERKEZLERİ İFLASIN EŞİĞİNDE

23.12.2021
114
A+
A-

Diyaliz merkezleri, artan enflasyon ve kurdaki dalgalanmalar nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Birçok kentin ticaret ve sanayi odası, özel diyaliz merkezlerinin sorunlarını görüşerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) iletti. Özel diyaliz merkezleri, tek gelirlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verdiği ücret olduğunu ve bu ücretin de maliyetlerini karşılamadığını açıkladı. Diyaliz merkezlerinin iflas ederek kapanmasıyla binlerce böbrek hastası zor durumda kalabilir. Odalardan TOBB’a gönderilen yazılarda, “Ülkemizdeki böbrek hastalarının yüzde 60’ından fazlasına özel diyaliz merkezleri hizmet veriyor. Merkezler, hem vatandaştan fark ücreti almadan hem de diyaliz hizmetinden başkaca bir gelir kalemi olmadan faaliyet gösteriyor. Diyaliz merkezleri tek geliri sadece SGK’nin verdiği ücret. Ancak, diyaliz merkezlerinin giderlerinin yaklaşık yüzde 40’ı döviz ve yüzde 60’ı ise enflasyon oranında arttı” ifadelerine yer verildi.

“On binlerce hastanın hayatı söz konusu. Bu şartlarda faaliyetlerimize devam etmemiz mümkün değil” diyen Bağımsız Diyaliz Merkezleri Derneği (DİYAMER) Başkanı Dr. Bünyamin Altundal ise şunları söyledi: “Diyalizde kullanılan cihazların ve malzemelerin yüzde 90’ı ithal. Tek gelir kaynağı SGK olan özel diyaliz merkezlerinin içinde bulunduğu ekonomik sorunlara bir an evvel çözüm olacak diyaliz birim fiyatlarının artırılması gerekmektedir. Aksi halde geçmiş yıllarda görülen ve Ülke genelinde birçok diyaliz merkezinin iflasıyla sonuçlanan sürecin tekrarlanmasından ve vatandaşa hizmet sunumunda sıkıntıların yaşanacağı bir sürecin yeniden başlamasından endişe etmekteyiz”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.