İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesinin gerçekleştirdiği ‘Denizcilik Söyleşileri’ açılışını ‘Corona Virüs Salgını ve Denizcilik Sektörüne Etkileri’ konusu ile gerçekleştirdi.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Konferans Salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Esmer katıldı. Prof. Dr. Esmer öncelikle virüs ve yayılma evresi hakkında genel bilgilere şu sözlerle değindi: “Corona virüs, dış yüzeyindeki proteinlerle konak solunum hücrelerine tutunur. Bu proteinlerin şekli virüs genleri ile belirlenir. Yeni konakları enfekte etmek için virüs genleri, mutasyona uğrar ve böylece yeni türlerin hücrelerine tutunur. 2019-nCoV virüsü, SARS-CoV ve MERS-CoV’unda içinde bulunduğu beta-corona virüs ailesi içinde 2019-nCoV genomunun SARS Corona virüsüyle yüzde 70 benzerlik göstermektedir.”
Ayrıca ilk olgunun, Çin’in Hubei Eyaleti, Wuhan Şehrinde ortaya çıktığına da dikkat çekerek “Virüs 31 Aralık 2019’da ortaya çıktı. Hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğunu, şu ana kadar bildirilen ölüm vakalarının ileri yaştakiler de ya da eşlik eden sistemik hastalığı olanlarda görüldüğü belirtilmiştir. Salgının ortaya çıkış nedenlerinin başında; nüfus artışı, iklim değişikliği, yaban hayat-insan temasının artışı ve uluslararası ulaşımın etkili olduğu görülmüştür” dedi.
Corona Virüs Salgınının Lojistiğe Etkileri
Corona virüs sadece insan hayatına değil ekonomiye de darbe vurdu. Virüs’ün ekonomiye ve lojistiğe etkilerini Prof. Dr. Esmer şu sözlerle aktardı: “Özellikle havayolları küresel çapta kayba uğradı. E-ticarette, kargo taşımacılığında azalma gerçekleşti. Kara taşımacılığında yoğunluk azaldı. Bu durum görece ucuz olan deniz taşımacılığındaki yükü arttırdı. Depolarda biriken mallarda bir yoğunluk yaşandı. Konteynır taşımacılığına etki ederek küresel çapta tedarik zincirlerini aksattı. Milyon dolarlarca kayba neden oldu. Türkiye Liman Başkanlığı 14 gün kuralı ile hem virüsten hem de oluşturabileceği zararlardan korunmayı amaçlıyor. Gemiye alınan personelin, geminin ve gidilecek limanın bilgileri belli aralıklarla kontrol edilmektedir. Kapatılan ticaret yolları için tampon bölge oluşturulması çözüm önerileri arasında gösterilmekte. Ancak bu çözüm bazı riskler taşımaktadır. Yine de kazancın risklerden daha fazla olacağı öngörülmektedir” dedi.