enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
27°C
Hatay
27°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

KİRA FİYATLARI ARTTIKÇA ARTIYOR!!

01.09.2021
22
A+
A-

Pandemide ertelenen düğünlerin yapılmaya başlaması ve yüz yüze eğitime hazırlanan üniversitelilerin eve çıkmaları, kiralık dairelerin fiyatlarını arttırdı. Yaz ayları boyunca özellikle yeni evlenecek çiftlerin ev arayışında ortaya çıkan yüksek oranlı kira zamları, şimdi ise üniversite öğrencilerinin kiralık arayışıyla yeni bir boyuta taşındı. Bir yandan azalan kiralık evler, diğer yandan ‘fahiş’ şekilde artan kiralar şehirlerin en büyük sıkıntısı haline geldi. İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere hemen her şehirde dikkat çeken kiralar, önlenemez bir yükseliş içinde. İstanbul gibi şehirlerin belli başlı ilçelerinde yaşanan artışlar dışında, alt gelir grubu ve orta gelirlinin yoğunlaştığı ilçelerde de 2020-2021 yılları arasında sadece bir yıllık farklar yüzde 100’ü aştı. Daha yüksek gelir gruplarının yoğunlaştığı ilçelerde ise bu oran yüzde 290’a tırmandı. Gayrimenkul uzmanları, yeni arz piyasaya girene kadar 1 ila 2 yıllık dönemin kira piyasasında oldukça zorlu geçeceğini ifade ediyor.  Hepsiemlak, son 1 yıl içerisinde kiralık konut kategorisinde yüzde 50’nin üzerinde artışın yaşandığı 50 mahalleyi sıraladı. Endeksten elde edilen verilere göre, son 1 yıl içerisinde kiralık konut kategorisinde ortalama metrekare fiyatındaki en yüksek artış yüzde 290 ile Sarıyer’in Rumeli Hisarı semtinde gözlemlendi. Daha alt gelir grubunun tercih ettiği Şişli Kuştepe ve Beyoğlu Kuloğlu semtleri ise yüzde 50 kira artışıyla listede yer aldı.

Çeşitli illerdeki emlakçılar, yaptıkları değerlendirmelerde, öne çıkan nedenlerle ilgili şunları söylüyor: Turyap Kayseri Melikgazi Temsilcilisi Cavid Özden, “Kiralık dairelerin 2019 yılına endeksli fiyat artışı neredeyse yüzde 40’ları buldu. Şu anda da tayin ve öğrenci talebi nedeni ile kiralık daire bulmakta çok zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı. Turyap Ankara Tunalı Hilmi Temsilcisi Tolga Sözer ise, “Bölgemizde pandeminin yaşattığı kapanma süreçleri ve ekonomik krize dayanamayarak birçok yurt kapanmıştır, mevcut kalan yurtlarda fiyatlarına 1.5 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 100 yakın fiyat artışı gerçekleşmiştir. Bu nedenle kiralık talebi yüksek, fiyat da artıyor” dedi.

Konuyla ilgili haftalardır sosyal medya üzerinden yorumlar yapılıyor, gazete iletişim hesaplarına da mailler iletiliyor. Bu kapsamda konuşan Aynur/Volkan Özdemir çifti, düğünleri ardından yaşamak için ailelerinin yanına yerleşmeyi seçtiklerini anlatırken, İstanbul Bahçelievler bölgesinde 2019 yılında 2 bin lira seviyesinde olan kiraların şu anda 3 bin 500 liraya kadar çıktığını anlatıyor. Çift, “Bahsettiğimiz yer, ilçenin çok da iyi olmayan bir mahallesi. 90 metrekare, 2+1 daire için asgari ücretin çok üzerinde bir fiyat istenmesini kabul edemiyoruz. Üstelik ödeyebilsek bile kiralık ev yok. Bunun belli bir dönem süreceğini düşünüyoruz. Etrafımızda da bizim gibi çok insan var. Bu dönem boyunca bu piyasaya dair bir düzen istiyoruz” diyor.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.