enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
36,4092
EURO
38,1576
ALTIN
3.425,11
BIST
9.804,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
10°C
Hatay
10°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
7°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C

KÜLTÜR VE TURİZM BASIN ELÇİLERİ BELİRLENİYOR

19.02.2025
9

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu tarafından yürütülen medya mensuplarının kültür ve turizm haberciliğine daha duyarlı ve daha bilinçli haber yapılabilmesini teminen düzenlenen “Kültür ve Turizm Basın Elçileri” projesi Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) işbirliği ile başladı. TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, ülkemizin tanıtımına katkı sağlamak adına önemli bir projeyi daha hayata geçirdiklerini söyledi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü, TİMBİR ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu ile gerçekleşen “Kültür ve Turizm Basın Elçileri Projesi” sayesinde 81 ilden gazetecilerin tanıtım elçisi olarak bulundukları şehirlere katkı sunacağını belirterek, “TİMBİR olarak hem mesleği geliştiriyoruz hem de ülkemize katkı sunuyoruz. Bize bu anlamda destek olan başta Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Bakanlıklar ile gazeteciliğe ve Türkiye’ye değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

81 il ve yurt dışından 300’ün üzerinde gazeteci ve yazarın katıldığı projede ilk sunumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Serkan Emir Erkmen yaptı. “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi”nin kabulüne değinen Dr. Serkan Emir Erkmen, sözleşmenin hala genç bir sözleşme olduğunu söyledi. Sözleşmenin amaçlarından ve uygulanma biçimlerinden bahseden Erkmen, “Örneğin, Denizli diyince akla gelen horoz. Denizli’de horoza atfedilen anlam somut olmayan kültürel mirastır. Bu Ankara için de tüm Anadolu coğrafyası için de kent kimliği, kent kültürü anlamını taşıyor. Somut olmayan kültürel miras, kültürel devamlılığa ve kültürel devamlılığın güçlendirilmesine vurgu yapar.” dedi. Somut olmayan kültürel mirasın yaratıcı endüstriler için de besleyici bir kaynak olduğunun altını çizen Erkmen, kültür ekonomisine de katkılar sağladığını ifade etti. Erkmen, kültürel mirasların doğru yaşatılmasına dikkat çekerek sunumunu sonlandırdı. Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü Yaşayan Mirasın Korunması Dairesi Başkanı Deniz Dağıstan ise Türkiye’de somut olmayan kültürel mirasın korunmasına yönelik yaptıkları çalışmaları anlattı. 2008 yılında envanter çalışmalarına başladıklarını söyleyen Dağıstan, sayılarını katlanarak artırdıklarını belirtti.

Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü Kültür ve Turizm Uzmanı Dr. Ahmet Gökhan Kaynakcı da uluslararası çalışmaları aktardı. Kaynakcı, “İnsanlığın ortak mirasının farkındalığını artırmak için çalışıyoruz ve aynı zamanda bu değerlerin turizm değeri olmasını sağlıyoruz. En çok unsur kaydettiren ikinci ülkeyiz. Bu unsurlar; Karagöz ve aşıklık geleneği, Kırkpınar yağlı güreş ve alevi Bektaşi geleneği semah, Mesir macunu festivali, Türk kahvesi geleneği…” şeklinde bilgilendirmelerde bulundu. Programın moderatörlüğünü yapan TİMBİR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Erdem Tokuş da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı projelerin kamuoyuna aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.