enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
33°C
Hatay
33°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
33°C
Pazar Parçalı Bulutlu
34°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
31°C

Kurban etini muhafaza ederken dikkat!

15.06.2024
62
A+
A-

Et fiyatları ve kurbanlık satışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İskenderun Kasaplar Odası Başkanı Nevzat Sert, “Fiyatlar biliyorsunuz baya pahalı, alım gücü biraz düşük. Bu sene istediğimiz gibi olmadı. Son günlerde biraz daha iyi olursa diye bekliyoruz. Çünkü et fiyatları baya yüksek, 550-600 bandında gidiyor. Alım gücü düşük olunca, şu anda et fiyatları rölantide gidiyor. Kasap esnafının işleri şu anda düştü, inşallah daha iyi olur” dedi.

Kurbanda en büyük sıkıntının kesim yapıldıktan sonra başladığını ifade eden Başkan Nevzat Sert “Vatandaşlar tarafından kurban etinin sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmemesi gibi bir sorun var. Çünkü vatandaşımız eti sağlıklı bir şekilde muhafaza etmesini bilmiyor. Öncelikle koyun ve dana kesildikten sonra özellikle eve geldikleri zaman poşetten veya kaplardan çıkarılıp tepsilere koyarak klimanın altına veya pervane dediğimiz fanla önce soğutulup ondan sonra dolaba koysun. Kendi ihtiyacı, dağıtılacakları kadarı dağıtsınlar ve soğuk hava dediğimiz dipfriz dondurucuda muhafaza etsinler. En iyi muhafaza şekli bu. Yoksa insanlarımızın çoğu bu konuda mağdur oluyor. Şikayetler alıyorum ama tabii kendi ellerinde” diye konuştu.

Bölgenin dağınık olduğunu, üç ilçeden gelen vatandaşların kurban pazarına yöneldiğini hatırlatan Başkan Nevzat Sert şunları söyledi:”Arsuz, Belen ve İskenderun üçgeninde bir hayvan pazarının kurulmuş olması bütün esnaflarımızın mağduriyetini de gidermiş olur. Çünkü bunu tüccarda kestiğimiz zaman 15-20-30 lira fiyat olarak bize daha yükseğe mal oluyor. Belediyemiz özellikle büyükşehir bununla ilgili çalışma yaparsa, hem vatandaş, hem biz esnaf olarak eti daha ucuz satacağız. Vatandaş da daha uzuz yiyecek eti. Tabi biliyorsunuz hayvancılık şu anda baya sıkıntılı üretim yapmakta, besicilik yapmak da baya sıkıntılı. Yem pahalı. Vatandaşlarımız ayrıca kurban kesildikten hemen sonra, yemeye veya mangala pişirmeye çalışmasınlar. Muhakkak azami 24 saat dinlendirsinler. O şekilde yenmesi sağlıklıdır ama et çok sert oluyor. Dinlendirildiği zaman en azından daha yumuşuyor. O an sıcak olan mikrobun ölmesi gerekiyor, bakteri üretmemesi lazım. En az 24 saat dinlendirildikten sonra her türlü yenilebilir” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.