enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
12°C
Hatay
12°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Açık
15°C

MHP’den “nakliyecilerin sorunları çözülsün” çağrısı

21.01.2020
33

MHP’li 15 milletvekili Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında nakliyeci esnafın sorunlarının çözülmesini istedi.
MİRAS DEĞİL ALIN TERİ
MHP Hatay Milletvekili Lütfi KAŞIKÇI ; Karayolunda araçla Seyahat halindeyken Kamyon arkasında yazılı olan bazı cümleler var onları keyifle okuruz o cümlelerden biride “Miras Değil Alın Terimiz” işte bu cümle aslında Bugün bizim dertlerini anlatmak için bir araya geldiğimiz Şoför Esnafımızdan Hayatını ve durumunu çok güzel bir şekilde özetliyor. Alın teriyle bir lokma ekmek mücadelesi veren şoför esnafımız özellikle yılbaşından sonra Hükümetin Uygulamaya soktuğu ve daha sonrada bir süre için boşluk bıraktığı bazı uygulamalardan dolayı sıkıntı yaşadılar.
İlim Hatay’ dada bu sıkıntıları bizzat gidip şoför esnafımızla konuşarak onların problemlerini dinledim. Hatay özellikle İstanbul’dan sonra Tır Filosunun yoğunluğu bakımından 2. Vilayeti Dolayısıyla bu uygulama Hatay’da kendini oldukça fazla hissettirdi. Şoför esnaflarımızın yaşadığı sıkıntılar üzerinden herhangi bir istismar oluşturmadan, bunu bir siyasi oy devşirme malzemesi yapmadan onlara söz verdiğimiz gibi bu Yüce Çatı altında Bugün Milliyetçi Hareket Partisinin her biri birbirinden kıymetli Milletvekilleriyle bu Esnaflarımızın yaşadığı bazı Problemleri sizinle Paylaşmak istiyorum.
En Başta dijital Takometre uygulaması var. Özellikle Kırıkhan ilçemizde ve Payas ilçemizde şoför arkadaşlarımızla yaptığımız istişareler sonucunda; bu dijital Takometre uygulamasının kötü olmadığını bilakis şoförlerin özellikle seyir halindeyken rahatlığı ile ilgili bir düzenleme olduğunu ancak mevcut şartlar altında bu uygulama için şuan Türkiye’de bir alt yapı eksikliği olduğu ve bundan dolayı da bu 4,5 saat artı 4,5 saat uygulamasının süre olarak daha da genişletilmesi gerektiğini ifade etmektedir.
Özellikle Hatay da Uluslararası Nakliye sektörü oldukça büyük ve yaygın bu uluslararası nakliye sektöründe uğraşan şoför arkadaşlarımızın ve o sektör temsilcilerinin de dijital Takometre ile ilgili sıkıntılarını onlardan aldığım bir örnekle ifade etmek istiyorum. Hataylı bir uluslararası nakliye ticareti yapan bir şirketimiz İran’dan bir yük yükler. İran devleti bu şoför arkadaşımıza iki gün içerisinde İran’dan çıkması gerektiğini söyler. Ancak Dijital Takometre uygulaması ile birlikte o iki günlük sürenin daha da fazla artacağını dolayısıyla İran Hükümetiyle sıkıntı ve Problem yaşayacağını ifade eder.
Konuyla ilgili bir örnek daha veren Sayın Kaşıkçı; Afganistan da hepimizin malumu bazı güvelik problemleri var. Afganistan’dan yük yükleyen bir şoförümüz Afganistan’ın bazı bölgelerini gündüz ve seri bir şekilde geçmesi lazım çünkü orda yaşanan bazı güvenlik problemleri var. Dolayısıyla bu Dijital Takometre uygulamasıyla birlikte güvenlik açısından sıkıntılı bölge de kamyonunu çekip istirahat etmesi beklenecek. Dolayısıyla bizim Uluslararası Taşımacılık yapan firmalarımızın hükümetten şöyle bir talebi var; hiç değilse bu 6 aylık uzatma döneminde Uluslararası nakliye yapan firmalarının Dijital Takometre Uygulamasından yurt dışında olduğu süre içerisinde Muaf tutulmalarını istemekteler.

Yine E-fatura meselesi var. E-fatura meselesinde şoförlerimizin durumu ortada şoför arkadaşlarımız bu E-FATURAYA verilen internet üzerinden sisteme girilmesi meselesini yük aldıkları yere bırakılmasını dolayısıyla şoför arkadaşlarımızın da bu problemden kurtulması gerektiğini ifade ediyorlar.
Biz Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekilleri olarak hepimizin hayatına dokunan şoför Esnafımızın hiçbir istismar malzemesi yapmadan yanlarında duracağımız konusunda söz vermiştik ve onların sıkıntılarını bu yüce Meclis Çatısı Altında ifade edeceğimizi söylemiştik. Ve Allah nasip ederse bundan sonrada onların problemleri ve sıkıntılarıyla yakinen ilgileneceğiz.” diye ifade etti.

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Türkiye’de problem haline gelen nakliyecilerin sorunlarını değerlendirmek için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 846 bin kamyoncunun bulunduğuna işaret eden Osmanoğlu, “Kamyoncuların katılımıyla birlikte geniş kapsamlı istişareler gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımızın sonucunda gördük ki kamuoyuna yansıyan sorunların dışında çözüm bekleyen birçok sorun olduğunu gördük. K1 Belgelerinin devir sorunu, C2 belgesiyle yurt dışında faaliyet gösteren esnafın yurt içinde çalışamaması gibi problemlerin çözülmesi gerekir.” diye konuştu.
Kanunlarda yapılacak değişikliklerin uygulanabilmesi için önce altyapının hazırlanması gerektiğini vurgulayan Osmanağaoğlu, kamyoncuların mevcut şartlarda çalışamaz hale geldiğini savundu.
MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu da son zamanlarda yapılan düzenlemelerin uygulanmasında bazı aksaklıkların olduğunu belirterek, dijital takometre uygulamasının tekrar gözden geçirilmesi ve kamyoncu esnafının, ucuz mazot başta olmak üzere imkanlarının genişletilmesini istedi.
MHP Eskişehir Milletvekili Nurullah Sazak ise kamyoncu esnafının darboğazda olduğunu, geniş bir esnaf kesimini teşkil eden bu gruba sağlanan imkanların arttırılması gerektiğini dile getirdi.
MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, kamyon ve tır taşımacılığından gelen bir siyasetçi olduğunu vurgulayarak, bu sektörde yaşanan sorunların giderilmesini istedi. Özyavuz, nakliyecilerin, ton ve kilometre bazında fiyat belirlenmesi, ücretlerin peşin veya aynı gün içerisinde ödenmesi gibi taleplerinin olduğunu dile getirdi.
MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, 850 bin esnaf ve yaklaşık 5 milyon insanı ilgilendiren soruna karşı hassasiyetlerini ortaya koymak için bu basın toplantısını düzenlediklerini ifade etti. Kamyoncu esnafının vatan ve bayrak aşkıyla yaşadığını vurgulayan Enginyurt, karayolu taşımacılığına ilişkin yapılan düzenlemeleri eleştirdi.
Enginyurt, “Mevcut uygulama sadece büyük lojistik firmaların işine yarıyor. Küçük esnaflar araçlarını satmak zorunda kalıyor. Bu insanlarımızın feryatlarının görülmesi gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.
Enginyurt, kamyoncu esnafının en önemli sorunlarından biri olan akaryakıt sorununu ile ilgili kanun teklifi hazırladıklarını da anımsatarak, “Dünya Müslümanlarıyla dertlenen Cumhurbaşkanımızın kamyoncu esnafımızın derdiyle de dertleneceğine olan inancımız tamdır.” dedi.
MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, şoför esnafının kışlık lastiklerini bile alamayacak duruma geldiğini ileri sürerek, “Yapılan düzenlemeler nakliyeci esnafın can güvenliğini sağlamak için yapıldı ancak bu kanunun uygulamaya geçebilmesi için gereken altyapı hazırlanmadı.” diye konuştu.
MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut da kamyoncuların hayatın her alanına dokunduğunu, günlerce ailelerinden uzak kalmak pahasına vatandaşlara hizmet ettiğini, bu sektörde yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti.
MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı ise Türkiye’de mal taşımacığının yüzde 90’a yakının kara yoluyla yapıldığını belirterek, “Nakliyeci esnafın ticaretini huzurlu bir şeklide yapabilmesi için girdi maliyetlerinin azaltılması ve haksız rekabet şartlarının ortadan kaldırılması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.