Geçen yıl 299 TL’ye alınabilen 13 ürün, bu yıl sadece 8 ürüne düştü ve fiyat %65 arttı. Vatandaş, Ramazan öncesinde mutfak alışverişinde kara kara düşünüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “zorlu sürecin geride kaldığı” yönündeki açıklamalarına rağmen, market raflarındaki fiyatlar vatandaşın cebini zorlamaya devam ediyor. Artan gıda enflasyonu, 1 Mart’ta başlayacak Ramazan ayı öncesinde Ramazan kolilerini de vurdu. Geçen yıl 299 TL’ye satın alınabilen 13 ürünlü Ramazan kolisinin fiyatı bu yıl %65 artışla 494 TL’ye çıktı. Ancak zam sadece fiyatla sınırlı kalmadı; koli içeriğindeki ürün sayısı da beş eksildi.
Halk ekmek büfeleri ve kent lokantalarının önündeki kuyruklar Ramazan ayı öncesinde daha da uzamaya başladı. Vatandaş, Ramazan ayının vazgeçilmezi olan Ramazan kolileri için alışveriş planları yaparken fiyatların el yakması nedeniyle bütçesini yeniden gözden geçirmek zorunda kalıyor. Özellikle zincir marketlerdeki fiyat değişimi dikkat çekici seviyelere ulaştı. 2024 yılında 13 üründen oluşan Ramazan kolisi, 299 TL’ye satın alınabiliyordu. Bu kolide 830 gram domates salçası, yarım kilo çay, 1 litre ayçiçek yağı, 1 kilo un, 150 gram puding, 80 gram hazır çorba, 500 gram makarna, 1 kilo pirinç, 1 kilo kırmızı mercimek, 1 kilo pilavlık bulgur, 750 gram tuz, 1 kilo küp şeker ve 400 gram zeytin yer alıyordu. 2025 Ramazan öncesinde aynı ürünlerin bazıları koli dışı bırakıldı. Zincir marketlerden yapılan alışverişte, 830 gram domates salçası, 500 gram çay, 1 litre ayçiçek yağı, 80 gram hazır çorba, 500 gram makarna, 1 kilo pirinç, 1 kilo kırmızı mercimek ve 1 kilo pilavlık bulgurun toplam fiyatı 325 TL 10 kuruş oldu.
Geçen yıl 299 TL’ye 13 ürün içeren Ramazan kolisi alan vatandaş, bu yıl aynı fiyata yalnızca 8 ürün alabiliyor. Eğer geçen yılki koli içeriğinin tamamı satın alınmak istenirse, vatandaşın 494 TL ödemesi gerekiyor. Bu da Ramazan kolilerindeki fiyatların bir yılda %65,6 oranında zamlandığını gösteriyor. Özellikle temel gıda maddeleri olan pirinç, ayçiçek yağı ve çay fiyatlarında yaşanan artış, vatandaşın alışveriş alışkanlıklarını doğrudan etkiledi. Ramazan ayının manevi ve kültürel değerlerini yaşatmak isteyen yurttaşlar, bütçe planlaması yaparken zorlanıyor. Uygun fiyatlı ürün bulmak ise her geçen gün daha güç hale geliyor.