Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği alan veya ücretsiz izne çıkartılan anne adayları rapor parası müjdesi beklerken, düşük ödenek riskiyle karşı karşıya kaldılar. Son bir yılda en az 90 gün primi bulunmayan anneler rapor parası alamayacak. Son bir yılda 180 günden az çalışanlara analık ve hastalıkta verilecek iş göremezlik ödeneği ise ayda 4.770 TL’yi aşamayacak.
Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak torba kanun taslağında pandemi dolayısıyla uzun süre kısa çalışma ve ücretsiz izinde gösterilen çalışanları ilgilendiren önemli bir düzenleme yer alıyor.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, 4/a (SSK) ve 4/b (BAĞ-KUR) statüsünde çalışan kadınların gebeliklerinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık (çoğul gebelikte 10 haftalık) döneme kadar olan süre “analık hali” kabul ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK),analık sigortası kapsamında geçici iş göremezlik ödeneği ve emzirme ödeneği veriyor. Analık ödeneğine halk arasında rapor veya doğum parası da deniliyor.
Analık ödeneğinden 4/a statüsünde çalışanlar, köy ve mahalle muhtarları, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefleri, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olanlar ile tarımsal faaliyette bulunan kadınlar yararlanabiliyor. Söz konusu kadın çalışanlara doğumdan önce ve sonra 8’er haftadan 16 hafta, çoğul gebelikte ise toplam 18 hafta geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Ödenek tutarı, prime esas kazançlarının (brüt ücretlerinin) 3’te 2’si oranında veriliyor.