enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
14°C
Hatay
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
12°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C

Zemin Etütleri Neden Önemli ve Nasıl Yapılmalı?

31.01.2020
26

“Zemin Etütleri ve Uygulamada Yenilikler” konulu bir oturum düzenlendi.

Zemin Etütleri Neden Önemli ve Nasıl Yapılmalı?
‘Teknoloji Sohbetleri’ kapsamında, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoloji Transfer Ofisi (İSTE-TTO) tarafından Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda “Zemin Etütleri ve Uygulamada Yenilikler” konulu bir oturum düzenlendi.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) Teknoloji Sohbetleri programında konuşan, İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat ÖRNEK, zemin etütlerinin neden önemli olduğu ile kimler tarafından ve nasıl yapılması gerektiği hakkında güncel yönetmelikler ışığında ayrıntılı bilgiler sundu. Doç. Dr. Murat ÖRNEK; zemin etüdü kavramı ve inşaat mühendisliğindeki uygulamalarını yürürlükteki yönetmelikler doğrultusunda ele alarak, katılımcılara deneyimlerini aktardı.
Konuşmasında; zemin ve zemin etüt çalışmalarının inşaat mühendisliği uygulamalarında oldukça önemli bir yer tuttuğunu belirten Doç. Dr. Murat ÖRNEK, zemin etütlerinin neden önemli olduğu, kimler tarafından ve nasıl yapılması gerektiği, zemin etütlerinden ne tür bilgiler elde edilebileceği, zemin inceleme yöntemleri, zemin ve temel etüt raporlarının nasıl hazırlanması gerektiği konularına değindi.
Doç. Dr. Murat ÖRNEK, konuşmasının devamında; “Problemli zeminlere yapı inşa edilmemelidir. Eğer, problemli zeminlere yapı inşası zorunlu veya kaçınılmaz ise, mutlaka zemin iyileştirilmelidir. Bu süreçte de en uygun zemin iyileştirme tekniği uygulanmalıdır. İskenderun özelinde de ‘sıvılaşma’ potansiyeli olan zeminler için aynı hassasiyetin gösterilmesi gereklidir. Deprem açısından riskli bir bölgede bulunan İskenderun ve çevresinde de zemin etütlerinin yapılmasına büyük özen gösterilmeli ve gerekiyorsa zemin iyileştirme yöntemi uygulanmalıdır. Çünkü, ‘iyileştirilmiş bir zemin’ muhtemel bir depremin yol açabileceği hasarlara karşı alınabilecek en iyi yöntemlerden biridir, arabalardaki emniyet kemeri görevini depremlerde bir bakıma zemin iyileştirme uygulamaları üstlenir. Zemin etütlerinin ehil uzmanlarca yapılmasına dikkat edilmelidir. İSTE İnşaat Mühendisliği Bölümü, profesyonel zemin etüdü uygulama ve danışmanlık desteği vermekte olup, bu konudaki yetkinliklerini ve kapasitesini her geçen gün artırmakta ve deneyimlerini toplumla paylaşmaktadır” dedi.
Programda ayrıca, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 18 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 01 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren; ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY)’ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 09 Mart 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren ‘Zemin ve Temel Etüdü Uygulama Esasları ve Rapor Formatına Dair Tebliğ’ ele alınarak, katılımcılara mevzuatta yer alan uygulamalar hak.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.