Bu sıralar ekonomi yönetiminin çok dikkat ettiği iki kritik alan var:
1- Kamu maliyesinde disiplin. 2- Gıda fiyatlarındaki artışa tedbir alınması.
Geleneksel ekonomi yaklaşımında domatesin, biberin fiyatı arttı mı, Merkez Bankası’nın da hemen faizleri artırması beklenirdi. Bugünlerde ayçiçek yağı başta olmak üzere muhtelif temel tüketim ürünlerinde gözlenen fiyat oynaklığı, faiz dışı araçlarla düzeltmeyi zorunlu kılıyor. Bu manada iş, Merkez Bankası’na değil, Tarım ve Ticaret bakanlıklarına düşüyor.
Nitekim Merkez Bankası 2021 yılının ilk para politikası kurulu toplantısında politika oranını (faizi) sabit tutarken, güçlü ve güven veren iletişimle de piyasada mesafe alınabileceğini göstermiş oldu. Merkez’i, kısa vadeye odaklayıp faiz artışına teşvik edenler için de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın son açıklamaları net mesaja dönüştü.
Dediğim gibi fiyat artışlarını karşılamak, hatta yönünü değiştirmek için faiz haricinde de araçlar söz konusu. Sanırım Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ‘ın en çok üzerinde durduğu hususlar da bunlar.
Ki yakın zamanda dikkate değer bir yazılım, yani program her vatandaşın hizmetine açılacak.
Ne mi olacak?
1- Günlük, haftalık, aylık fiyat hareketlerini ürün bazında cep telefonundan izlemek mümkün olacak?
2- Mutfak harcamalarında yekûn tutan gıda ve temizlik malzemelerinin ülkenin her yanında, market bazında ayrı ayrı ve anlık izlenmesi sağlanacak.
Böylece…
“Kim fiyat artırmış? Aynı ürün bir diğer markette neden pahalı satılmakta? Nereden ucuza alışveriş mümkün?” kolaylıkla görülecek.
Yani…
Tüketici denetimi ve baskısı ile piyasanın terbiyesi aşamasına geçilecek.