enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5300
EURO
36,1617
ALTIN
2.967,26
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
18°C
Hatay
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C

VEKİL KAŞIKÇI GÖÇMENLERİN EĞİTİM SORUNUNA DEĞİNDİ

05.11.2021
25
Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı TBMM Genel Kurulu’nda, Hatay’da göçmen öğrencilerin yer aldığı karma eğitimin doğurduğu sıkıntıları dile getirdi.
Hatay’da 400 binin üzerinde, geçici koruma kapsamı altında yaşayan göçmen olduğunu söyleyen Kaşıkçı,“Türkçe eğitimini tam olarak almayan göçmen öğrenci ile ana dili Türkçe olan çocuklarımızın aynı sınıf içerisinde ve aynı müfredata tabi tutulması, beraberinde zincirleme problemlerin doğmasına yol açmaktadır. Türkçe bilmeyen veya Türkçesi zayıf olan bir göçmen öğrenciyle ana dili Türkçe olan bir öğrencinin aynı sınıfta, aynı müfredata tabi tutulması sizce ne kadar doğru?” dedi.
Hatay genelinde 442.322‬ öğrencinin öğrenim görmekte olduğunu belirten Kaşıkçı, “Bu sayının 66.995’ini ise göçmen öğrenciler oluşturmaktadır. Göçmen öğrencilerin yoğun olarak öğrenim gördükleri ilçelerin başında ise Kırıkhan, Reyhanlı, Kumlu, Antakya, Altınözü ve Yayladağı ilçelerimiz gelmektedir. Bu ilçelerde özellikle LGS sınav sonuçlarına bakılırsa başarı sıralamasında önemli ölçüde bir düşüş olduğu görülecektir.‬” dedi.‬ Göçmen öğrenciler için Türkçeyi anlayıp ve konuşabilme, göçmen öğrenciler için 1’inci sınıf eğitimine başlamanın ana şartı olması gerektiğini vurgulayan Kaşıkçı,“Göçmen öğrenciler okul öncesi bir programla Türkçe anlayabilme ve konuşabilme seviyesine getirilmelidir. Bunun yanı sıra okul öncesi Türkçe eğitimi alamayan Suriyeli öğrencilerin Millî Eğitime bağlı okullarda ancak karma değil, ayrı sınıflarda öğrenim görmesi sağlanmalıdır. Her yıl sonunda yapılacak seviye belirleme sınavında başarılı olan öğrenciler ise Türk öğrenciler ile karma sınıfa alınmalıdır. Bu konunun sadece Hatay için değil, Kilis Gaziantep ve Şanlıurfa illerimini de içerisine alan bölgede tüm öğrenci velilerinin ortak bir problemi olduğunu söyleyen Kaşıkçı,“Türkçe bilmeyen göçmen öğrenciyi 1’inci sınıfa alıyoruz, bir Türk öğrenci ile aynı müfredatı uyguluyoruz. Hem Türk öğrenciyi geride bırakıyoruz, göçmen öğrencinin de eğitimi noktasında aslında istediğimiz seviyeye gelemiyoruz.” Açıklamalarında bulundu.
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.