İskenderun Palmiye Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel, ilişkilerde bağlılık ve bağımlılık hakkında açıklamada bulundu.
Bağlı ilişki nedir?
Bağlı ilişkilerin, saygı çerçevesinde yürütüldüğünü ifade eden Gamze Uygun Ekenel, “İlişkilerde bağlılık ve bağımlılık, farklı şeylerdir. Bağlılık; kişiye özgürce, sevgi-saygı ile yakınlık duymak ve göstermektir. Bağımlılık ise başka bir kişiye bağlı olmak, muhtaç olmak, özgür ve özerk olamamaktır. Bağlı ilişkilerde bireyler, kaliteli birliktelik geçirirler. Birbirlerinin zevklerine, sevdiği ve hoşlandığı şeylere saygı duyarlar. Ortak bir hayatı paylaşan iki kişi olurlar. Kimse, diğerinin rolünü çalmaya ve onu ön plana çıkarmaya çalışmaz. Kararları, birlikte alırlar. Partnerinin düşüncelerini önemser, ancak kendi düşüncelerini işin içine katarak yol haritası çıkarır. Bağlı ilişkilerde çiftler, birbirlerinin alanlarına saygı gösterir, nerede durması gerektiğini bilirler” dedi.
Bağımlı ilişkilerin belirtileri nelerdir?
Bağımlı ilişkilerde bireylerin; karşı tarafın isteklerini, düşüncelerini, mutluluğunu her şeyin önünde tuttuğunu, kendi zevk ve isteklerini önemsemediğini vurgulayan Uzm. Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel, “Bağımlı ilişkilerde birey, partnerinin mutlu olması için elinden geleni yapar; işlerini, hayatını, yaşam tarzını, O’nun isteğine göre şekillendirir. Birey, bu durumdan içten içe rahatsız olur, fakat ilişkiden kopmak istemediği için de bunu sonlandıramaz. Durum devam ettikçe, hayatlarındaki değişimler, başarısızlıklar için partnerinin suçlayarak, onun kendisini bu hale getirdiğini söyler. Oysa ilişkisini devam ettirmek için her şeyi göze alan ve kendi benliğini dahi unutan da kendisidir. Hatalı kendisi olmasına rağmen, partnerini suçlamaktadır. Karşı taraf bir süre sonra bu durumdan sıkılabilir. İlişkiyi sonlandırmaya, evliyse eğer boşanmaya kadar gidebilir” şeklinde konuştu.
Bağımlı olmaktan nasıl kurtuluruz?
Bağımlı bir ilişki sürdürenlerin uzman desteği almasının önemli olduğunu ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel, “Öncelikle bireyler, birbirlerinin farklı yönlerini kabul etmelidir. Her iki tarafın birer birey olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca suçlayıcı tavırlardan ve baskıdan uzak durmalıdır. İlişkideki problem karşısında çözüm odaklı olarak davranılması, ilişkilerin devam etmesi açısından büyük önem taşır. Bu iki durumu göz önünde bulundurarak, bağlı bir ilişki yaşadığınızı düşünüyorsanız, sağlıklı bir ilişki içindesiniz demektir. Fakat bağımlı bir ilişki yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız” dedi.