enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5278
EURO
36,1616
ALTIN
3.003,17
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
12°C
Hatay
12°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
13°C
Salı Az Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
14°C
Perşembe Açık
15°C

Sgk çalışanları eyt nöbetinde!

Sgk çalışanları eyt nöbetinde!
13.01.2023
139

Hatay Büro Emekçileri Sendikası Başkanı Mahmut Kuş, EYT düzenlemesi ile birlikte 2 buçuk milyon insanın emeklilik işlemlerinin başlamasının SGK çalışanları için büyük bir iş yükü oluşturacağına dikkat çekti.

Hatay Büro Emekçileri Sendikası Başkanı Mahmut Kuş, yaptığı Basın açıklamasında, Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) emekli olmalarını sağlayacak kanun teklifinin halen TBMM’ye sunulmadığını Ancak yasanın çıkması halinde 2 milyon 250 bin vatandaşın emeklilik işlemlerini yapacak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) personelinin, borçlanma ve hemen emekli olma imkanı yakaladığı düşüncesiyle on binlerce vatandaşın başvuruları nedeniyle şimdiden fazla mesaiye başladıklarına dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:

“Aylık 50 saati geçmemek üzere, saat başı 27 lira olarak belirlenen fazla mesai ücretinin yeterli olmadığını belirten Hatay Büro Emekçileri Sendikası Başkanı Mahmut Kuş, EYT düzenlemesi ile birlikte 2 buçuk milyon insanın emeklilik işlemlerinin başlaması, bu para yemek ve yol masrafına gideceği için mesai ücretinin aylık 3 bin liraya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bu kapsamda 9 Ocak’ta SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatı personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre; SGK personeline, 1 Haziran’a kadar, aylık 50 saati geçmemek üzere saat başı 27 lira fazla mesai ücreti ödenecek. Ancak SGK emekçileri, bir süredir doğum ve askerlik borçlanmaları ile Cumhurbaşkanı’nın emeklilik müjdesi vermesinin ardından, yasanın çıktığını zanneden vatandaşların yüzbinleri bulan başvuruları nedeniyle 31 Aralık gecesi ve cumartesi-Pazar günleri de dahil olmak üzere fazla mesai yapmaya başladılar.

Özellikle büyükşehirlerde geçim sıkıntısı çeken SGK emekçilerinin, EYT işlemleri nedeniyle iş yüklerinin de 3 katına çıkacağını belirten Hatay Büro Emekçileri Sendikası Başkanı Mahmut Kuş, EYT düzenlemesi ile birlikte 2 buçuk milyon insanın emeklilik işlemlerinin başlaması sendikaların artık çay ve simit hesabı yapmayı bıraktığını, mevcut sorunlar ve fazla mesai için belirlenen saat başı 27 liralık mesai ücretinin yeterli olmadığını söyledi.

EYT YASALAŞINCA İŞ YÜKÜ 3 KATA ÇIKACAK:

SGK’da zaten normal rutin de çok yoğundur. EYT açıklamasından sonraki günlerde doğum ve askerlik borçlanması talebi aldılar. Bunun da gerekçesi şuydu; yılbaşından sonra yeni değerlendirme oranı üzerinden fiyat artış olacaktı. İnsanlar, daha uygun fiyattan borçlanmak için başvuru yapmak istediler.Yani aralık itibariyle SGK çalışanları açısından iki kata çıkan bir iş yoğunluğu oldu. Şimdi EYT’nin çalışması başladıktan sonra bu 3 kata çıkacak diye biz hesaplıyoruz.

Çünkü EYT Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdikten sonra, önceden dilekçe verenler tekrardan bir dilekçe verip hesaplama yaptırmaları gerekecek. Bu hesaplama yapılırken de uzun süreler, işte sigortası yatırılmayan, işyerleri kapanan ile pirim birleştirmesi yapılacak olanlar var. Buradan da çok ciddi bir kaos ve iş yoğunluğu bekliyoruz.

SENDİKALAR ÇAY VE SİMİT HESABI YAPMAYI BIRAKTI:

Kurum, bir saatlik fazla çalışmaya 27 lira mesai ücreti ödeyecek ama şu an akşam için verilen bir yemek ve servis hizmeti yok. Çalışanın Hatay’da toplu ulaşımla evine gittiğini düşünürseniz, bir otobüse binmenin bedeli 10 lira. Eskiden sendikalarda çay ve simit hesabı yapardık. O hesabı yapmayı da bıraktık. Ortalama bir yerde bir çay, bir simitle akşam yemeğini geçiştirmeye çalışsanız bunun bedeli dahi 20 lira.

SGK EMEKÇİSİ İŞ YÜKÜ NEDENİYLE KAYIBA UĞRADI:

SGK’da çalışan emekçi, zaten geçinme zorluğu ve iş yoğunluğu altında ezilirken EYT’nin ortaya getirmiş olduğu yeni iş yükü nedeniyle hem sosyal hem ekonomik olarak iş gücü açısından ciddi bir kayba uğradı. 3 saat üzerinden hesaplanan bir mesai ücreti var. Bunu 27 liradan hesapladığınızda 81 lira gibi bir rakam tutuyor.81 lirayı emekçi alacak ama bu koşullarında 81 lirayla özellikle akşam yemeği yemek bile zor.

MANEVİ OLARAK DA KAYIP YAŞAYACAK:

Ortalama sosyal güvenlikte çalışan bir emekçinin 8’de işten çıktığını varsayarsak 9’da evine gidecek ve sabah 8.30’da aynı tempoyla o işe yeniden başlamak zorunda kalacak. Burada şöyle bir duyguya kapılacak, ‘Mesai yaptım ama bunun karşılığını alamadım. ’Maddi manevi olarak bir kayıp yaşayacak. Yani adaletsizlik duygusuyla karşı karşıya kalacak.

BU ÖZEL HAYATINI ENGELLEYEN BİR DURUM HALİNE GELİYOR:

Ebeveynler üzerinden hesaplama yapalım; çalışanın bir çocuğu varsa akşam yemek yapmak zorunda. Düşünün akşam saat 9’da eve gidiyorsunuz. Ertesi gün için de çocuklara yemek yapmak zorundasınız. Zaten aldığınız mesaiyi yemeğe verdiniz. Eve geldikten sonra çocukların ödevleriyle ilgilenmeniz gerekiyor. Bu aynı zamanda yani insanların özel hayatını da baskılayan, engelleyen bir durum. Ekonomik olarak kayıptasınız, çalışma saati olarak kayıptasınız ve yorgunluğunuz.

ÖDENECEK MESAİ EN AZ 3 BİN LİRA GİBİ BİR RAKAM OLMALI:

Mesai ücreti eve giderken yorgun olsanız da mutlu hissettiren bir meblağ olmalı. Bu ücreti hesaplayalım; bugün bir çalışanın en asgariye doyacağı rakam 50 lira, eve giderken taksiye binmesi ise pek mümkün görünmüyor. Toplu taşımada iki bilet kullansa şu koşullarda günlük 80 lira hesaplamış olduk bile.

Bunun dışında bir çok arkadaş şu an işleri toparlamak için cumartesi, pazar da mesaisiz çalışıyor. Yani mesai ücreti olarak verilecek ücret bu koşullarda zaten masraflara gidecek. Bana göre emeğin karşılığı olmasa da ödenecek mesai en az 3 bin lira gibi bir rakam olmalı. Bu rakam da servis ve yemeğin karşılanmasından sonraki rakam olmalı.

KAMU EMEKÇİSİ GİDERLERİNİ KARŞILAYAMAZ DURUMDA:

Zaten ülkemizde son iki üç yıldır özellikle kamu emekçisinin bir geçinme sorunu var. Korkunç kira artışları var. Kamu emekçisi herhangi bir giderini karşılayamaz duruma geldi.”

Ayrıca bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’nda İcra Memurları eliyle “memur” unvanı altında yapılan işlemler, Adalet Bakanlığı’nda İcra Müdürleri ve İcra Müdür Yardımcıları eliyle “müdür” unvanıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı’nda Gelir Uzmanları eliyle “uzman” unvanıyla yapılmaktadır. Her ne kadar iş, işlem, sorumluluk ve iş riski açısından aynı şartlarda olsalar da “memur” ünvanlı Sosyal Güvenlik İcra Memurları, diğer Kurumlarda (Gelir İdaresi Başkanlığı, Adalet Bakanlığı İcra Daireleri) aynı işi yapan kadrolara göre yaklaşık  %40 oranında daha az ücret almaktadır. Ayrıca cebri icra işi yapan kamu görevlileri dünyanın hiç bir ülkesinde kamunun genel işlerini yürüten diğer memurlar ile aynı özlük haklarına mahkûm edilmemiştir. Yetki ve sorumluluklarının karşılığında, fiilen aynı görevi ifa eden meslektaşları ile aralarındaki hak kaybının önlenmesi için, Eşit işe eşit ücret ve özlük hakları için, Sosyal Güvenlik İcra Memurlarına ayrıcalık değil adalet tesis etmek için, Prim alacaklarının daha etkin ve verimli olarak tahsili için, Sosyal Güvenlik İcra Uzmanı kadrosu ihdas edilerek, Sosyal Güvenlik İcra Memuru kadrosunun, “uzman” statüsüne kavuşturulması gerekmektedir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.