enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,7450
EURO
36,5185
ALTIN
2.947,76
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
12°C
Hatay
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Açık
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

2030 yılında 22 milyon yeni kanser vakası öngörülüyor

2030 yılında 22 milyon yeni kanser vakası öngörülüyor

İskenderun Gelişim Hastanesi Onkoloji Merkezi uzman hekimleri, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ münasebetiyle düzenlenen konferansta, kanserde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

İskenderun Gelişim Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda; Başhekim Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydemir Ölmez, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. H. Cem Önal, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, dünya genelindeki kanserlerin üçte birinin önlenebilir, üçte birinin de erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olduğunu belirtti.

“Erken teşhis hayat kurtarıyor”

Erken teşhis ve tedavi yöntemleriyle kanserin tedavi edilebileceğini açıklamasında ifade eden Başhekim Yardımcısı Genel Cerrah Prof. Dr. Aydemir Ölmez, “Erkeklerde en çok; akciğer ve prostat, kadınlarda ise meme kanseri sıkça görülüyor. Kansere karşı gerekli önlemler alınmazsa, 2030 yılında 22 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkması bekleniyor. Bu anlamda; önlem, erken teşhis zamanında ve kaliteli tedavi stratejileriyle her yıl dünyada 3,7 milyon insanın hayatı kurtarılabilir. İşte bu sorun çerçevesinde bizde; tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve cerrahi onkoloji birimlerinde hizmet verip, zamanında ve kaliteli tedavi yolunda adım atmaktayız” dedi.

“Kanserde erken teşhisle ölümlerin önüne geçilebilir”

Açıklamasında kanserde erken teşhisle ölümlerin önüne geçilebileceğini söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu ise, “Kanser, kalp hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni olan ikinci hastalık. Yılda yaklaşık 16 milyon yeni kanser hastası bulunmakta. Bu oranların 2030 yılda daha da artacağı tahmin edilmekte. Kanserde erken teşhisle ölümlerin önüne geçilebilir. Erkeklerde en sık akciğer kadınlarda meme kanseri, bölgemizde de sıklıkla görülüyor. Ünitemizde ayda 370-380 hastaya, multidisipliner çalışma doğrultusunda kemoterapi veriyoruz. Bugün farkındalık yaratarak amacımız, kanseri, en başından önlemek” açıklamasında bulundu.

“Erken evrede yakalanan kanser hastalıkları, artık tamamıyla iyileşiyor”

Tamamen iyileşen kanser türlerinin sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. H. Cem Önal, “Kanser tedavisini üç kısım olarak değerlendirdiğimizde; hem hastaya çok zor, hem hasta yakınlarına çok zor, hekimlere zor. 2022 istatistiklerine bakacak olursak, erkeklerde en sık; prostat birinci sırada, ikinci akciğer, üçüncü sırada ise kolon ve rektum kanseri geliyor. Ama kansere bağlı ölüm sıralamasına bakıldığında erkeklerde akciğer kanseri alıyor. Kadınlarda sıklıkla; meme, akciğer ve kalın bağırsak sıralaması bulunuyor. En sık ölüm nedeni ise kansere bağlı akciğere bağlı raporlanmış. Kanser tedavisi oldukça meşakkatli tedavilerdir. Burada yapılan tedaviler dünya standartlarına paralel tedavilerdir. İskenderun’da kanser tedavisine şehirlerarası seyahate gerek kalmadan başarılı tedaviler gerçekleştirilmektedir. Erken evrede yakalanan kanser hastalıkları, artık tamamıyla iyileşebilir bir hastalıktır” dedi.

 

Onkolojik tedavinin ekip işi olduğunu söyleyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak, “Gelişim Hastanesi’nde pandemi döneminde dahi 11 bin kanser hastası başvuruda bulunmuş ve tedavileri ayarlanmıştır. Yıllık ortalama 5500 hasta polikliniğimize başvuruda bulunuyor. Bu kadar insan şehir dışı merkezlere gitmeye gerek kalmadan tedavisini alıyor. Bu bizim için çok önemli. Ve unutulmamalı ki, erken teşhis hayat kurtarır. Bir kişiyi daha erken teşhisle kurtarsak bizim için önemli” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.