enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3745
EURO
35,0121
ALTIN
2.324,37
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
25°C
Hatay
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
29°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C

ADANA’DAN UZAYA KEBAB YOLLANDI HATAY’A DÜŞTÜ

ADANA’DAN UZAYA KEBAB YOLLANDI HATAY’A DÜŞTÜ
13.04.2022
100
A+
A-

Adanalı kebapçı, ‘İnsanlı Uzay Yolculuğu Uluslararası Günü’ nedeniyle helyum balonuyla stratosfere boru kebabı yolladı. 38 kilometre havaya çıkan kebap daha sonra Hatay’da denize düştü.Adanalı kebapçı Yaşar Aydın, ‘İnsanlı Uzay Yolculuğu Uluslararası Günü’ nedeniyle patentini aldığı ‘Boru Kebabı’nı uzaya göndermek için harekete geçti. Uzay Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi girişimci İdris Albayrak ile tanışan Aydın, fikrini paylaştı.

Isıya dayanıklı strafor bir kutu tasarlayan Albayrak, üzerine de kamera ve takip cihazı yerleştirdi. Daha sonra hazırlanan boru kebabı, içi helyum gazı dolu balona sabitlenerek ‘İnsanlı Uzay Yolculuğu Uluslararası Günü’ nedeniyle uçurulurdu. Yaklaşık 3 saat boyunca yerden 38 kilometre havaya çıkan balon daha sonra patladı ve kutu, paraşüt yardımıyla Hatay’da denize düştü. Kebabın stratosfere çıkış anıysa kutu üzerine sabitlenen kamera tarafından kaydedildi. Uzaya fırlattığı kebabını Hatay’da düşen denizde takip cihazı sayesinde bulan Aydın, kıyıdan yaklaşık 8 mil uzaklığa düşen kebabını alarak kente geri döndü.”Uzaya kebap yolladık ama acılı sevmiyorlarmış” Personelleri tarafından havai fişek eşliğinde karşılanan Aydın, uzaya ilk gönderilen kebap projesini tamamladığı için mutlu olduğunu söyledi. Farkındalık oluşturmak için çabaladığını aktaran Aydın, daha sonra şu ifadeleri kullandı: “Bir takım çalışmalar yapıyorduk. Ardından da bir ekiple iletişime geçtik ve onlarla bu projeyi gerçekleştirdik. Aslında Portakal Çiçeği Karnavalı’nda bunu yapacaktık ama olumsuz hava koşulları nedeniyle 12 Nisan Uluslararası ‘İnsanlı Uzay Yolculuğu Uluslararası Günü’nde gönderdik. Başarılı bir şekilde kebabımız uzaya gitti. Belirli bir yükseklikten sonra balon patladı ve Hatay’da denize düştü. Bizde oraya gidip kebabımızı aldık. Hep bir şeyler üretmek istiyorum. Farkındalık olsun istiyorum. Bu tür etkinlikleri yapmak istiyorum. İleri de çocuklarımız böyle güzel şeyler varmış desin. Uzaylılar yesin diye uzaya kebap yolladık ama acılı sevmiyorlarmış diye geri yolladılar.”

“Üstümüze düşen görevi yaptık” Uzay Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi girişimci İdris Albayrak ise boru kebabının yerden 38 kilometre yüksekliğe ulaştığını söyleyerek, “2’nci atmosfer tabakası stratosfere de yaklaşık 35-38 kilometrede patladı. Paraşüt yardımıyla Hatay’da denize düştü. Bizde gittik onu oradan aldık. Bugüne kadar gönderdiğimiz en ilginç üründü. Bir şeyler yapmak ve ilk olmayı hedefliyoruz. Çocuklarımıza, torunlarımıza bir şeyler bırakabilmek istiyoruz. Üstümüze düşen görevi yaptığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.