“Afet Gazeteciliği- Haberlerin Afete Dönüşmesinin Önlenmesi” Projesi’nin 2. Toplantısı Primorska Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 28-29 Ekim 2024 tarihlerinde Slovenya’nın Koper şehrinde gerçekleştirildi.
Toplantıda, afet gazeteciliğine ilişkin müfredat, rehber kitap ve dijital materyaller üreterek gazetecilik eğitimindeki açığı kapatmak, olağanüstü durumlarda yaşanan manipülasyon ve dezenformasyon süreçlerini en aza indirmek amacıyla yürütülen Avrupa Birliği destekli projenin ortakları Selçuk Üniversitesi, Vigo Üniversitesi, Taras Şevçenko Kiev Devlet Üniversitesi, Koper Primorska Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, İletişim Başkanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi Sosyal İnovasyon Ajansı yaptıkları çalışmaları ortaya koydular. Projede uluslararası düzeyde gazetecilik ve medya çalışmaları alanında bir ders müfredatı geliştirilmesi ve gazetecilerin afet süreçlerinde kullanabilecekleri yeni nesil rehber kitap üretilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda, Afet Gazeteciliği ders müfredatı ve ders içerikleri hazırlanacak ve gazeteciler için afet gazeteciliği etik, pratik ve güvenlik rehber kitabı geliştirilerek, podcast, infografik, kısa videolar vb. araçlarla dağıtımı ve yayılımı sağlanacak.
Yürütülen projenin bitiminde afet gazeteciliği, gazetecilik alanında akademik bir uzmanlık alanı olarak geliştirilerek, rehber kitaplar ve dijital materyaller üretilecek.
Toplantıda Üst Kurulu temsil eden RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler yaptığı sunumda, tasarlanacak olan müfredat ve ders programlarında ulusal ve uluslararası yasaların ve etik ilkelerin göz önüne alınması gerektiğini vurguladı. Güler, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun yayınladığı ilkeler kapsamında doğru ve etik gazetecilik prensiplerine de değindi. AB Görsel İşitsel Medya Direktifi ile AB Dijital Hizmet Yasası kanunları hakkında detaylı bilgilendirmeler yapan Güler, üniversitelerin gazetecilik ve medya bölümlerinde eğitim görecek öğrenciler için uygun müfredatın hazırlanmasında göz önüne alınması gereken temel ilkeleri sıraladı. Üst Kurul Başkan Yardımcısı Güler, gazeteciler ve medya çalışanlarına yönelik el kitabı ve dijital kitapların yayınlanmasında izlenilebilecek süreçler hakkında önerilerde de bulundu.