enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5392
EURO
34,8728
ALTIN
2.432,00
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Açık
34°C
Hatay
34°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
34°C
Perşembe Az Bulutlu
29°C
Cuma Çok Bulutlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
32°C

AFGAN KADINLARI ‘ÖZGÜRLÜK’ SLOGANIYLA SOKAKTA!

07.09.2021
23
A+
A-

Ulusal Direniş Cephesi komutanı Ahmed Mesud Taliban’a karşı “ulusal ayaklanma” çağrısında bulunması sonrası başkent Kabil’de yüzlerce kadın protesto gösterileri için sokağa indi. Taliban eylemcileri dağıtmak için havaya ateş açtı. Kabil’den gelen görüntüler sosyal medyada büyük ses getirdi.

ABD’nin geri çekilmesi sonrasında Afganistan’da kontrolü tamamen ele geçiren Taliban, direnişin kalesi Pençşir’i de ele geçirdiğini duyurmuş ve ülkede savaşın sona erdiğini ilan etmişti. Ancak Taliban’ın bile beklemediği bir hamlede bulunan Ulusal Direniş Cephesi komutanı Ahmed Mesud, “ulusal ayaklanma” çağrısında bulunmuştu. Mesud, medyaya gönderilen sesli mesajında, “İçeride veya dışarıda nerede olursanız olun, sizleri ülkemizin onuru, özgürlüğü ve refahı için ulusal bir ayaklanmaya davet ediyorum” ifadelerine yer vermişti.

Başkent Kabil’de bugün dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Çoğunluğu kadın yüzlerce kişi Taliban’ı protesto için sokağa inerken, attıkları özgürlük sloganları şehri inletti. Sosyal medyada geniş yankı uyandıran protesto gösterisine Taliban’ın yanıtı gecikmezken, militanlar kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid , Kabil’de düzenlediği basın toplantısında ülkedeki son gelişmelerle ilgili soruları yanıtlamıştı. Hükümetin ilan edileceği tarihle ilgili net bir ifade kullanmayan Mücahid, anayasayla ilgili soruya, “Ülke ve halkın sorunlarına cevap verebilecek İslami bir anayasa olacak” cevabını vermişti. Geçici hükümet kurulmasından söz eden Mücahid, “Böylece onu değiştirme ve iyileştirme fırsatı bulacağız. Bir sonraki hükümet, sürecin nasıl ilerleyeceğine karar verir” demişti.

Ülkede Taliban’ın kontrolü ele almasından sonra hemen her gün Kabil’in çeşitli noktalarında kadın haklarının korunması için gösteriler düzenleniyor. Kadınların hak talepleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Mücahid, “Kadınlar bizim toplumumuzun önemli bir parçasıdır. Taleplerine kulak veriyoruz. Henüz hükümet kurulmadığı ve konuyla ilgili yetkililer belirlenmediği için taleplerine cevap verilemiyor. Biraz sabretsinler, kurumlar yerleşince isteklerine yanıt alacaklar” diye konuşmuştu.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.