enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3487
EURO
35,0455
ALTIN
2.324,29
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
24°C
Hatay
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C

AKLA ZARAR!

10.04.2021
21
A+
A-
Antakya Ticaret ve Sanayi odası başkanı Hikmet Çinçin Hatay Büyükşehir Belediyesinin toplam 620 araç kiralamak için ihaleye çıktığına dikkat çekerek araç ihalesinin Hataylı araç sahiplerine açık olması gerektiğini belirtti. Çinçin “Salgın sürecinde en çok zarar gören şehir içi ve şehir dışı toplu taşıma işi yapan araç sahipleridir. Bazı belediyelerin sosyal belediyecilik gereği bu araç sahiplerine destek verdiğini görüyoruz. HBB den aynı anlayışı bekliyoruz” dedi. ATSO Başkanı Çinçin bazı araçların iki yıllık kira bedeline karşılık satın alınabileceğine işaret ettiği açıklamada “Odamız; 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Kanunun 4. Maddesinden almış olduğu yetkiye dayanarak üyelerinin genel menfaatlerini ve sorunlarını yazılı ve sözlü takip etmektedir.
Kanunun 4. Maddesi şu şekildedir: ‘’Odalar üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelmesini sağlamak, mensuplarının birbirlerini ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, mesleki disiplin ahlak ve dayanışmayı korumak ve bu kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.” Ayrıca bilinmelidir ki gelir vergisinden elde edilen binde dörtlük oran belediyelere aktarılmaktadır. Bilindiği üzere tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ciddi ekonomik ve sosyal sorunları beraberinde getirmiştir. Ekonomik olarak en çok etkilenen sektörlerin başında ise şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı bulunmaktadır. Üyelerimizden bizlere gelen bilgiler doğrultusunda; Hatay Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetler Daire Başkanlığı; 15.03.2021 tarihinde Açık İhale Usulü ile Sürücülü (Kısmi zamanlı) Araç Kiralama ve Sürücüsüz Araç Kiralama Hizmet Alım ihalesi yapmıştır. Ekli tabloda görüleceği üzere çeşitli vasıfta ve özellikte toplam 620 araç kiralama alımı yapmaktadır.
Hatay Büyükşehir Belediyesi araç kiralama işini bölümlere ayırarak ihaleye çıkmış olsa idi daha fazla rekabet ortamı doğacağından fahiş fiyatlar yerine alım işi daha uygun fiyatlara yapılabilirdi. Ekli tabloda göreceğiniz 2017 model 5 m3 yol süpürge makinesi aylık yaklaşık 69.000 TL’ye kiralanmaktadır. Sınırları zorlayan bu hizmet alımında aynı model bir aracın fiyatı 300- 400 bin TL civarında olan 2017 model yol süpürge makinesi bir araç 1 yıllık kirası ile kiralanan firmaya kendi fiyatının iki katını kazanmaktadır. Bu araçlar kiralanacağına neden satın alınarak belediye envanterine kazandırılmamıştır.
Kamunun zarar etmemesi için rekabet ortamının artırılması şarttır. Şayet bu alım işi bölümlere ayrılır ise aynı zamanda yerel firmalara da ihaleye girme fırsatları doğacaktır.
Pandemi döneminde başarılı sosyal belediyecilik uygulamalarına baktığımızda birçok belediye tasarruf etmiş veya yolcu taşımacılığı yapan ve ekonomik sorun yaşayan firmalara yardımcı olmuştur. Gelin kendi firmalarımıza hep beraber sahip çıkalım” dedi
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.