enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3687
EURO
34,9670
ALTIN
2.325,46
BIST
9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Açık
28°C
Hatay
28°C
Açık
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Az Bulutlu
26°C

AKP HATAY MİLLETVEKİLLERİ DSİ YATIRIMLARINI İNCELEDİ

05.04.2021
29
A+
A-

AK Parti Hatay Milletvekili, TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve Ak Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, AK Parti Hatay Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Hüseyin Şanverdi, AK Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, İlçe Başkanı Ömer Erdal Çelik ve Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çelik, Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü tarafından Hatay’da inşa edilen DSİ yatırımlarında incelemelerde bulundu. DSİ 6. Bölge Müdürü Mehmet Akif Balta projelerde gelinen son nokta ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı, Kurtlusoğuksu Göleti’nin de yer aldığı Kurtlusoğuksu Köyü, Kırıkhan Ceylanlı Yeraltı Suyu Suni Besleme İnşaatının da yer aldığı Ceylanlı Mahallesi, Hassa Yoluklar Barajı’nın yapılacağı Yoluklar Mahallesi, Tahtaköprü Barajı ve Büyükkaraçay Barajı’nda incelemelerde bulunan heyet ayrıca, Hassa Belediye Başkanlığını da ziyaret etti. Kırıkhan’da yapımı devam eden Kırıkhan Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi kapsamında gerçekleştirilen açık hava toplantısında vatandaşlarla biraraya gelen heyet, burada vatandaşlardan gelen soruları da yanıtladı. Milletvekili Hüseyin Yayman, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından2003-2021 yılları arasında Hatay’ımızda birbirinden kıymetli projeler başarıyla hayata geçirilmiştir diyerek şunları söyledi:

“ Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte “su” alanındaki çalışmalara hız verilmiş ve bu kapsamda Türkiye genelinde son 3 yılda 72’si baraj olmak üzere 973 tesis hizmete alınmıştır. Tabi bu hizmetlerden Hatay’ımız da nasibini almıştır. DSİ tarafından Hatayımıza son 18 yılda; 800 bin kişiye fayda sağlayacak yıllık 47 milyon m³ kapasiteli 5 adet İçmesuyu Tesisi, 892 milyon m³ su depolayacak 7 adet Baraj, 5 milyon m³ su depolayacak 3 adet Gölet, 81.530 dekar araziyi sulayarak 62 milyon TL zirai gelir artışı sağlayacak 13 adet Sulama Tesisi, 87 yerleşim yerini taşkınlardan koruyacak 83 adet Taşkın Koruma Tesisi, Hidroelektrik enerji üretimi yıllık 0,05 milyar kWh olan 2 adet Hes Tesisi olmak üzere Toplam 2.925.000.000 TL yatırım yapılarak, toplam 113  adet tesis hizmete alınmıştır. Yayman, 2021 yılı ve sonrasında Hatay için DSİ’nin hedefleri konusunda şu bilgileri verdi:

“ Yıllık 35,32 milyon m³ fayda sağlayacak 1 adet İçmesuyu Tesisi, 49 milyon m³ su depolayacak 9 adet Baraj, 1,17 milyon m³ su depolayacak 4 adet Gölet, 4 Adet Yeraltı Depolama Tesisi 539.700 dekar araziyi sulayarak 600 milyon TL zirai gelir artışı sağlayacak 39 adet  Sulama Tesisi, 32 yerleşim yerini taşkınlardan koruyacak 27 adet  Taşkın Koruma Tesisi, Hidroelektrik enerji üretimi yıllık 0,4 milyar kWh olan 11 adet  Hes Tesisi  olmak üzere toplam 6.500.000.000 TL yatırım yapılarak, 96  adet tesisin hizmete alınmasıdır. Tabi ki biz de Hatay için fayda sağlayacak her projede olduğu gibi bu projeleri de titizlikle takip edeceğiz. Bildiğiniz üzere Ocak ayında yine Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı projesinde incelemelerde bulunmuştuk. Bugün gelinen son noktayı bir kez daha değerlendirmek üzere DSİ 6. Bölge Müdürümüz Mehmet Akif Balta Beyefendi ve beraberindeki teknik ekibiyle buraya geldik. Karasu Regülatörü ve Derivasyon Kanalı ile yıllık 239 hm3 suyun Reyhan Barajı rezervuarına aktarılması sağlanacak, kış aylarında gelen taşkın suları kontrollü bir şekilde derive edilerek Reyhanlı Barajı rezervuarına aktarılacaktır. Böylece; rezervuara aktarılarak depolanan sular ile Hatay İli Reyhanlı, Kırıkhan ve Kumlu ilçeleri sınırları içerisinde 584 640 dekar alanın sulanması hedeflenmektedir.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.