2021 Tüm Emekli-Sen İskenderun Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hükümet’in emeklilere verdiği zam oranına tepki gösterildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi. “Siyasi iktidar yandaşlarına rant, emeklilere sadaka dağıtmaya devam ediyor. Televizyon ekranlarından emekli yurttaşların gözünün içine baka baka, “biz bu millete aşığız” denilerek, milyonlarca emeklinin gururuyla oynanmış ve onurumuz çiğnenmiştir.
Hepinizin bildiği gibi yılın son gecesinde, ‘dar gelirli vatandaşları korumak için kademeli tarifeye geçiyoruz” denilmiştir. Ancak elektrik fiyatına % 127 oranında çok yüksek oranda zam yapılmıştır. Aralık ayı enflasyonuna dahil olmasın diye de zammın yürürlüğü 1 Ocak’tan başlatılmıştır.
Bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG tarafından mutfak enflasyonu olarak hesaplanan % 82’lik gerçek enflasyon oranı açıklanmıştır. Buna rağmen, iktidarın yalan makinası TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranına göre emekli aylıklarında artış yapılmıştır. Böylece milyonlarca emekli asgari ücretin ve açlık sınırının da altında kalan maaşlarla bir kez daha yoksulluğa ve sefalete mahkûm edilmiştir.
Sevgili emekliler, değerli EYT’li yurttaşlar,
AKP, on dokuz yıllık iktidarında sınırsız özelleştirme, yüksek dış borç, yüksek faiz, düşük kur ve ucuz işçilik politikası uygulamıştır. Bankerlere ve borsacılara öncelik vererek halkı yoksulluğa itmiş, sanayi ve tarımı çökertmiştir. Kalkınmayı sadece inşaata bağlamış, devlet hazinesini iktidara yakın müteahhitlere ardına kadar açmıştır. Daha iki yıl önce Merkez Bankasının 128 milyar dolarlık rezervlerini çarçur eden AKP iktidarı Türkiye’yi hızla uçuruma sürüklemektedir.
1980’li yıllardan beri dünyayı saran, çok uluslu tekellerin önünü açmaya yönelik, yoksul halkları ve emekçileri iliklerine kadar sömüren, bir avuç para babasını daha da zengin eden, halkımızın en geniş kesimi olan işçileri, çiftçileri, memurları, küçük esnafı, emeklileri daha da yoksullaştıran ve işsizleri adeta toplumun dışına iten neoliberal vurgunculuk düzeni iflas etmiştir.
Hanelerimize ateş düştü. Borç faiz döviz özelleştirme tuzağına mahkûm edilen Türkiye halkı, emperyalizmin işbirlikçisi holdinglerin boyunduruğu altında işsizlikten pahalılıktan yoksulluktan kırılıyor.
Gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerinin fiyat artış hızına yetişilemiyor. Ev kiraları, elektrik ve doğalgaz faturaları ödenemez miktarlara ulaşıyor. Ucuz ekmek almak isteyen emekliler, Halk Ekmek kuyruklarına mahkûm ediliyor.
İktidar, ihracat rekoru kırıldığını söylüyor. Halkımız borçla karnını doyuruyor. Şimdi pazar fileleri boş, esnaf siftah yapamıyor. İşçi, çiftçi, memur, esnaf, emekli, kime sorsan borçlu, kime sorsan mutsuz, kime sorsan umutsuz.
Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılan emeklilerin büyük bölümü bankalara borçlu olup, önemli bir bölümü ise borçlarını ödeyemediğinden icralık duruma gelmiştir.
Resmi verilere göre Türkiye’de 13,5 milyon emekli bulunmaktadır. Bu rakama emekli olma hakkını kazanmış EYT’liler dahil değildir. 1999 ve 2008 yıllarında Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan değişikliklerle getirilen yaş sınırlaması nedeniyle emekli olamayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT’liler) eklendiğinde bu rakam 20 milyona yaklaşmaktadır.
Açlık sınırının 4 bin 500 lirayı, yoksulluk sınırının 13 bin lirayı aştığı günümüzde, asgari ücret 4 bin 253 lira, en düşük emekli aylığı ise 2.500 lira olarak belirlenmiştir. Bu rakamlar ile emeklilerin tamamı yoksulluk sınırının altında, milyonlarcası ise asgari ücretin ve açlık sınırının altında maaş alacaktır.
Sevgili emekliler, değerli EYT’li yurttaşlar,
Emeklilerin ve EYT’li yurttaşlarımızın insanca ve onurlu bir şekilde yaşayabilmeleri için sendikamızın en öncelikli talepleri şunlardır.
1. En düşük emekli maaşı asgari ücretin ve açlık sınırının üzerinde olacak şekilde yoksulluk sınırı da dikkate alınarak, insanca yaşamaya yetecek düzeyde yeniden hesaplanarak, tüm emekli aylıklarına derhal seyyanen ek zam yapılsın.
2. Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılarak, emeklilerin toplu sözleşmeli sendika hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.
3. Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.
4. Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün. Aylık bağlama oranı (ABO) yükseltilsin.
5. EYT Yasası çıkarılarak, EYT’li yurttaşların yıllardır yaşadıkları mağduriyet giderilsin.
6. Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınsın.
7. İntibak Yasası çıkarılsın.
8. İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.
9. Bayram ikramiyesi adı altında yılda iki defa yapılan ikramiye ödemelerine banka emeklileri de dahil edilsin. Tüm emeklilere yılda dört defa birer maaş tutarında ikramiye ödensin.
10. SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli sendikasının da katılması yönünde yasal düzenleme yapılsın. Emekli maaş promosyonları 3 yılda bir değil her yıl ödensin.
11. Ulaşılabilir, parasız, nitelikli ve eşit sağlık hizmeti temel insan hakkıdır düşüncesiyle, emekli maaşlarından alınan muayene, tedavi ve ilaç kesintileri kaldırılsın.
12. Emekli yurttaşlara yaşamlarının sonbaharında hak ettikleri saygı gösterilsin. Toplu taşıma araçlarında emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.
13. Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğalgaz gibi tüketim harcamalarından alınan KDV kaldırılsın. Gelirde ve vergide adalet sağlansın.