enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

AŞI KONUSUNDA TÜM DETAYLARI ANLATTI

10.12.2020
21
A+
A-

Sağlık Bakanı Koca, aşı konusunda kritik detayları tek tek anlattı: Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak. Ücretsiz olacak fakat zorunlu olmayacak. Vatandaşın ikna edilmesi süreci izlenecek.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Hastanelerin ve sağlık çalışanlarının gittikçe artan bir yükü göğüsleme çabası içinde olduğunu vurgulayan Bakan Koca, şunları kaydetti:
VAKA SAYISI 5 KATTAN FAZLA ARTTI: Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır. Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu’da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında.
İSTANBUL’DA VAKA ARTIŞI DÜŞÜYOR: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te vaka artışı düşmeye başladı. Daha sıkı, kısıtlayıcı tedbirler kaçınılmaz olmuştur.
50 MİLYON DOZ AŞI GELECEK: Daha önce aşının 11 Aralık’tan sonra geleceğini söylemiştim. Önümüzdeki günlerde 20 milyon dozun ilk 3 milyonu gelmiş olacak. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecek. MRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor.
AY SONU İTİBARIYLA BAŞLAYACAK: İncelemelerde aşının güvenilirlik testlerinin olumlu çıkması sonucunda veriler değerlendirilecek ve onay verilecektir. Aşılama bu aşamadan sonra gerçekleşecektir. Ay sonu itibarıyla sağlık çalışanlarımızdan başlamış olacağız., 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar şeklinde ayırmıştık. Aşı 14-21 gün arayla 2 doz olarak uygulanacaktır.
BEDELSİZ VERİLECEK: Aşı kampanyası kapsamında vatandaşlarımıza bedelsiz olarak verilecek ve başta Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacaktır. Aşı, yapılan kişinin HES koduna işlenerek sisteme kaydedilecektir. Aşının zorunlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz. Daha çok vatandaşımızı ikna ederek kitlesel aşılamayı yaygın yapma hedefindeyiz.
YAN ETKİSİ YOK: 3 bin 700’e yakın gönüllüye 500 bin civarında doz yapıldı. Önemli bir yan etkisi yok.
HAMİLELERE VE ÇOCUKLARA YAPILMASI ŞU AN DÜŞÜNÜLMÜYOR: Kitlesel bağışıklamada antikor testi yaparak yapılmasının uygun olmadığını biliyoruz. Kimlere yapılmayacağını belirlemek önemli. 18 yaş altı, gebeler ve muhtemelen son 4-6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş olanlar haricindeki kişilere yapılmasını planlıyoruz.
UCUZ DEĞİL GÜVENİLİR OLDUĞU İÇİN: İnaktif aşıların 2-8 derece arasında korunabilirliği, altyapımız için de bu anlamda müsait olması nedeniyle Türkiye’de birçok ülkeden farklı olarak daha yaygın bu aşıyı yapabileceğimizi söylemek istiyorum. Ucuz olduğu için değil, güvenilir olduğu için, geleneksel, doğal, bilinen aşı yöntemi olduğu için tercih ettik. Pfizer’dan nisan dahil ne kadar aşı verebilirlerse talepte bulunduk. Bir rakam ifade ettiler ama bunun artırılmasını istedik.
NİSAN SONRASI GELECEK AŞIYA İHTİYACIMIZ YOK: Nisan ayından sonra teslim edilebilecek aşıya ihtiyacımız yok. Nisan sonrası bir veya bir kaç aşımızın devreye gireceğini ümit ediyoruz. Türkiye’nin ilk iki, üç ay içinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğunu, sipariş veren ülkelere bakın görmüş olursunuz.
YENİ TEDBİRLER İÇİN ERKEN: Geçen hafta başlayan tedbirlerle birlikte gelecek hafta sonuçları daha net göreceğimizi düşünüyoruz. Şu an yeni bir kısıtlama için erken. Bunu gelecek hafta salgının seyri belirleyecek.
YILBAŞI DA KISITLAMAYA DAHİL: Yılbaşı gecesi de kısıtlamaya dahil. Ama gün sayısının artıp artmama durumunu gelecek haftaki sonuçların ve salgının seyri belirleyecek. Seyrine göre yeni öneriler olabilir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.