enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
14°C
Hatay
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
12°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C
Çarşamba Az Bulutlu
15°C

AVM’LER ZOR DURUMDA!

14.09.2021
22

Hız verilen aşılama programı ve son normalleşme adımlarından sonra haziran itibarıyla hızlı bir toparlanmaya girerek pandemi öncesi performansını yakalayan AVM yatırımcılarının kapısında, yılın ikinci yarısı için borç ve tedarik sıkıntısı bekliyor. Döviz ile borçlanan yatırımcıların dalgalı döviz kurları ve kira indirim uygulamaları sebebiyle gelir ve giderleri arasındaki fark açılırken, yılın ikinci yarısında erteledikleri borçları yeniden yapılandırma sürecine girecekleri belirtildi.

Ocak-haziran döneminde ziyaretçi sayısında yaklaşık yüzde 40’lık kayıp yaşanan sektörde cirolar ise 2019’a göre yüzde 10 düşüş ve yüzde 15’lik artış ekseninde devam ederken, önümüzdeki aylarda toparlanmanın devam etmesi bekleniyor. JLL Türkiye tarafından hazırlanan Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü 2021 Yarıyıl Raporu’nda bu dönemde döviz ile borçlanan AVM yatırımcılarının dalgalı döviz kurları ve kira indirim uygulamaları nedeniyle gelir ve giderleri arasındaki farkın açıldığına dikkat çekilirken, yılın ikinci yarısında yatırımcıların ertelediği borçlarını yeniden yapılandırma sürecine gireceği vurgulandı. Diğer yandan raporda, bu süreçte perakendecilerin artan ürün maliyetleri ve hızlı likidite ihtiyacı nedeniyle önümüzdeki dönemlerde yeterli ürün tedarikine ulaşmakta sıkıntılar yaşayabileceğine işaret edildi.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre raporda, pandemi sonrası hibrit ve uzaktan çalışma sistemlerinin etkilediği ofis pazarına da değinilerek, “2020 yılında Covid-19 salgını etkisiyle yaygınlaşan hibrit ve uzaktan çalışma modeli, ofis pazarında 2021 yılının ilk yarısında da etkili olmaya devam etti. Ofise geri dönüşte bir yön bulmaya çalışan kurumsal şirketlerin kullandıkları ofis alanlarını yüzde 40 oranında küçülttüğü gözlemlenmiştir. Ofis piyasasında 2021 yılının son çeyreğinde kayda değer bir hareketlenme yaşanması beklenmektedir” tespitlerine yer verildi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.