enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3122
EURO
35,0643
ALTIN
2.278,43
BIST
9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
25°C
Hatay
25°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C

ÇARPILACAĞIZ!

06.12.2021
29
A+
A-

Yılbaşından itibaren kademeli tarifeye geçecek olan elektrik piyasasında, hanelerin elektrik faturaları artacak. Yeni düzenlemeye göre aylık elektrik tüketimi 110-130 TL civarında olan aboneler, indirimli tarifeden yararlanacak.

Toplam 38 milyon adet olan mesken abonelerinin içinde bu tutarda tüketim yapanların sayısı ise 6 milyonu buluyor. Geriye kalan 32 milyon abone ise döviz kurları nedeniyle maliyeti katlanarak artan elektriği doğrudan faturasında görecek. Bu aboneler hem elektrik maliyetini hem de işletme zararlarını da sübvanse edecek. Şu ana kadar bu maliyet sanayi elektriğine yansıtılıyordu. Edinilen bilgiye göre Kilovatsaat (kWh) başına elektrik üretim maliyetlerinin neredeyse 1 TL’ye çıktığını söyleyen Enerji Piyasaları Uzmanı Çağada Kırım, kWh başına işyerlerinin 70 kuruş, evlerin ise 47 kuruş ödediğini belirtti. Üretim ve satış bedelleri arasında büyük bir uçurum bulunduğunu anlatan Kırım, “Çok ciddi zamlar birikti. Evleri işyerlerinden fonlayamıyorlar artık, o iş bitti” dedi.

PAHALI ELEKTRİK ENFLASYON SEBEBİ

Elektrikte zamlardan artık kaçılamayacağını belirten Çağada Kırım, “Hiçbir zaman maliyetle satış arasında böyle bir fark olmamıştı. BOTAŞ’ın geçen ay yüzde 50 yaptığı zam döneminde dolar kuru 9 TL’ydi. 13 TL olduğu zaman makas açılacak” dedi. Sanayinin pahalı tükettiği elektriğin vatandaşa enflasyon olarak döndüğünü anlatan Kırım, “Ev dışı elektrik fiyatlarının artışı direkt olarak son kullanıcının ürünlerine yansıyor. Hatta pek çok sektörde bu artış birkaç kat uygulanıp, son tüketicinin daha pahalı ürünleri almasına neden oluyor” diye konuştu. Evlerde kullanılan elektriği işyerlerine sübvanse etmenin ortadan kalkacağını ifade eden Çağada Kırım, yüksek kullanım yapanın bedelini ödeyeceğini söyledi. En büyük abone grubunun evler olduğunu hatırlatan Kırım, “Burada pahalı değil de olması gereken ödenecek” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.