enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3848
EURO
35,0513
ALTIN
2.326,23
BIST
9.102,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Açık
28°C
Hatay
28°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Az Bulutlu
27°C

ÇEVRESEL ETKENLER KANSERİN SEYRİNİ BELİRLER

A+
A-
4 Şubat Dünya Kanser günü münasebetiyle, İskenderun Kaymakamlığı tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla tüm dünyada 4 Şubat, kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile “Dünya Kanser Günü” olarak belirlenmiştir.
Kanser oluşumunun %90-95’inden çevresel etkenler sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalacaktır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkündür. Kanser hayatı tehdit edici, ancak alınacak tedbirlerle önlenebilir, erken tespit edildiğinde de tedavi edilebilir bir hastalıktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir.
Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında ilçemizde ücretsiz olarak hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) 30-65 yaş arasındaki tüm kadınlara Serviks Kanseri Taraması, 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınlara Meme Kanseri Taraması ve 50-70 yaş arası tüm kadın ve erkeklere Kolon Kanseri Taramasını ücretsiz olarak yapılarak bu kanserlere karşı erken teşhis edilmesi sağlanabilmektedir.
Kanserlerden korunmanın önemli bir basamağı kanser taramalarıdır ancak 2020 yılında başlayan ve tüm dünyayı etkisine alan covid-19 pandemisi nedeniyle insanlar bulaş riskini azaltmak için acil durumlar dışında sağlık kurumlarına başvuruları minimal düzeye indirmiştir. Bu durum kanser tarama merkezlerine başvuruları da azaltmış, dolayısı ile kişiler ancak belirgin semptomları olması durumunda sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Bu da erken dönemde tespit edilebilecek kanserlere tedavisi daha güç ileri evrelerde tanı konabilmesine neden olmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM biriminde; halkımızın covid bulaş riski konusundaki çekincelerini göz önünde bulundurarak, covid-19 bulaşını önlemek için tüm gerekli tedbirleri (Girişte HES kodu sorgulama ve ateş ölçümü, tek kullanımlık sedye örtüleri ve düzenli ortam dezenfeksiyonu) almış bulunmaktayız.
Bu doğrultuda muhterem halkımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e bekliyoruz”
Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.