Türkiye’nin aynı anda uzun ile yassı çelik üretebilen tek ve en büyük entegre tesisi İsdemir, faaliyetlerine başladığı İskenderun ve halkına 50 yıldır katma değer sağlamaya devam ediyor. Boru imalatı, gemi yapımı, inşaat, basınçlı kaplar ile kazanlar, genel konstrüksiyon, kara ve demiryolu araçları gibi birçok sektöre temel girdi sağlayan İsdemir, bu yıl gerçekleştireceği yatırımlarla İskenderun’a fayda sağlamayı sürdürürken, kapasite gücü artırımına odaklanarak da sektörün öncüsü olmaya devam edecek.
Yatırım ve projelere hız kesmeden devam ediyor
Türkiye’nin kuruluş tarihi itibari ile üçüncü, uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikası İsdemir’de Yeni Kok Gazı Gazometresi ve Çelikhane A-B Holü Uzatılması ve Vinç Projeleri kapsamında temin, imalat ve saha faaliyetlerine devam ediliyor. İsdemir’de, 1. Yeni Yüksek Fırın, Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi ve 3. Kok Bataryasının Yenilenmesi Projeleri’nin mühendislik, satın alma süreçleri, ekipman temin, imalat ve saha faaliyetleri sürdürülüyor. İsdemir 1.Yüksek Fırın Tepe Basıncı Genleşme Türbin (TRT) ve 3. Buhar Kazanı Retubing (Kısmi Boru Değişimi) ve Brulör Modifikasyonu Projeleri’nde de satın alma çalışmalarına devam ediyor.
TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi ile çalışanlarını koruyor
Koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal etkileriyle küresel ekonomide yarattığı dalgalanmalara rağmen İsdemir, çalışanlarının özverili emekleriyle üretime ara vermeden devam ediyor. T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan önlemler ve İSG uygulamalarına bağlı kalarak, güvenli çalışma ortamını tesis etmeye devam ediyor. Pandemiyle mücadelede Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri çerçevesinde gerçekleştirilen belgelendirme tetkiklerini başarıyla tamamlayan İsdemir, üretim sektörü için verilen TSE Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’ne sahip.
Küresel üretime katkı sağlayan İsdemir, Global 100 listesinde de yerini aldı
Türk sanayisinde lokomotif bir güç olan İsdemir, Türkiye’nin sanayileşme tarihinde çok önemli bir yere sahip. İsdemir, 5,8 milyon ton/yıl sıvı çelik, 3,5 milyon ton/yıl yassı ürün, 0,6 milyon ton/yıl kangal ve 2,5 milyon ton/yıl kütük nihai ürün üretim kapasitesiyle küresel üretime de katkı sağlıyor. Türk çelik sektörünün gelişimi açısından hayati önem taşıyan yassı ürün üretim kapasitesinin artırılmasında önemli bir rol oynayan İsdemir’de kütük, kangal, sıcak rulo ve slab üretiliyor. Bu ürünlerin yanı sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde ediliyor.
Küresel üretime katkıları ve yurt dışı pazarındaki faaliyetleri sayesinde İsdemir, Platin dergisinin Ipsos ile birlikte yürüttüğü araştırma sonuçlarına göre bu yıl Türkiye’nin ‘Global 100’ şirketi sıralamasında 22. sırada yer aldı. Globalde Türkiye’yi başarıyla temsil eden farklı sektörlerden 100 şirketin yer aldığı araştırmada İsdemir, OYAK Maden Metalürji şirketlerinden Erdemir’den sonra sektörünün ikincisi olarak yer buldu.
Verimliliğe odaklanıyor
İsdemir, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl 20’ncisi düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması’nda ‘Buhar Türbini Kondenserlerinde Deniz Suyu ile Tersten Yıkama Sisteminin Değiştirilmesi Projesi’ ile birincilik ödülüne layık görüldü. Enerji verimliliği çalışmalarıyla daha önceki yıllarda da ödüllere layık görülen İsdemir, 2005 yılından bu yana 7 adet birincilik, 2 adet ikincilik, 2 adet üçüncülük ve 2 adet de Jüri Özel Ödülü olmak üzere toplam 13 ödülün sahibi oldu. Kaynaklarını ve üretiminde enerjiyi en verimli şekilde kullanma hedefiyle hareket eden İsdemir, üretim hatlarında enerji tasarrufu ve kalite odaklı iyileştirme çalışmalarını sürekli gelişim ilkesi ile yeni yılda da sürdürmeye devam edecek.
BIST Sürdürülebilir Endeksi’nde bu yıl da yer aldı
Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin bulunduğu Sürdürülebilirlik Endeksi’nde İsdemir de yer aldı. Hisseleri 2016 yılından bu yana borsada işlem gören İsdemir değerlendirmeye tabi tutulduğu son iki yılda da endekste yer alma başarısı gösterdi. ‘Daha az kaynakla daha çok değer’ yaklaşımının temelini oluşturduğu OYAK’ın Sürdürülebilirlik Stratejisi ile faaliyetlerini ilerleten İsdemir, üretim teknolojileri, enerji ve kaynak verimliliğinde gerçekleştirdiği sürekli gelişme, çevresel etkilerinin minimize edilmesine yönelik çalışmalarını yeni yılda da sürdürecek.
Çocuk Trafik Eğitim Parkı Projesi için hazırlıklara başladı
İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde hayata geçirdiği ’Hatay Çocuk Trafik Eğitim Parkı Projesi’ni İsdemir de destekliyor. İsdemir’in katkılarıyla Antakya´nın Günyazı mahallesinde inşa edilen Çocuk Trafik Eğitim Parkı’nın tamamlanması için çalışmalara devam ediliyor.
‘Çınar gibi köklü, çelik kadar güçlüyüz!’
Yeni yılı ‘Çınar gibi köklü, çelik kadar güçlüyüz!’ mottosuyla karşılayan OYAK’ın maden metalürji şirketleri, sürdürülebilir bir gelecek için, çevreye ve insana saygılı üretim teknolojileri ile üreten, bölgesel çelik lideri olma hedefiyle 2021’de de faaliyetlerine devam edecek.