enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
23°C
Hatay
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Başkan Tosyalı’ya Adalet “DUR” dedi

Başkan Tosyalı’ya Adalet “DUR” dedi
A+
A-
İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı’nın, “Meclis iradesini tanımama” olarak nitelendirilen yetki devri meselesi,  Bölge idare Mahkemesi tarafından durduruldu. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan İskenderun Belediyesi CHP Meclis üyesi Ali Mutlu, konu ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu. “02.12.2019 tarihinde toplanan İskenderun Belediye Meclisi toplantısında bütün hukuki eleştirilerimize rağmen AKP-MHP Meclis Üyelerinin oylarıyla 81-82 nolu Meclis kararlarıyla Belediye Meclisinin yetkileri oylanarak M. Fatih TOSYALI’ya devredildi. Oysaki hiçbir şart altında Meclisin yetkileri hiçbir şekilde başkasına ve başkalarına devredilemez. 5393 Sayılı Belediye Kanununun ilgili maddelerini amir hükümleri gereğince 03/01/2020 tarihli Belediye Meclis toplantısında bir kez daha yazılı önergelerimizi vererek hukuki olmayan kararların iptalini istedik. Cumhur İttifakının oylarıyla verdiğimiz önergelerimiz gündeme alınmayarak bir kez daha red edildiler. Hatay 2. İdare Mahkemesine açmış olduğumuz davalar sonucunda İdare mahkemesi verdiği kararlarda ( Hatay 2.İdare Mahkemesi Esas No:2020/105 Karar No : 2021/250
Hatay 2.İdare Mahkemesi Esas No:2020/106 Karar No : 2021/251
Hatay 2.İdare Mahkemesi Esas No:2020/107 Karar No : -2021/252)
“Belediyenin karar organı olan ve o yörede yaşayan insanların en geniş olarak temsil edildiği Meclisin “yetkilerinin devredilemeyeceği “ Sözleşme yapma yetkisinin, sınırları belirsiz, genel ve muğlak ifade ile kimler lehine hangi hizmet ve proje kapsamında yapılacağı belirtilmeksizin” devrine ilişkin üç ayrı dava ile ilgili kararları vererek 81, 82, ve 83 nolu Belediye Meclisi işlemlerinin iptaline karar verilmiştir. Yüce yargı tek adam olma sevdası ile Belediye Meclisinin yetkilerinin gaspına ve Bypassına izin vermemiştir.
Hatay İdare Mahkemesinin verdiği ders niteliğindeki kararlarına rağmen İskenderun Belediyesini yöneten AKP’li Belediye Başkanı M.Fatih TOSYALI ve yöneticileri kararlara Adana Bölge Mahkemesine (İstinaf) başvurarak itiraz etmişlerdi.
BELEDİYENİN İSTİNAF BAŞVURUSU REDDEDİLDİ
Adana Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) Hatay 2.İdare Mahkemesi Esas
No:2020/106 Karar No : 2021/251 kararında “Olayda, muhtesatları İskenderun Belediyesine ait olan Belediye idaresince işletilen veya kiraya verilen taşınmazın menkulleriyle birlikte gerek duyulan kısımlarının ita amirince genel bütçe kapsamında belirtilen idarelere, özel ve kamu hukuku tüzel kişilerine dahili olduğu kanun hükümlerinin izin verdiği ölçüde belirtilen izinler alınarak Hizmet Projeleri üretmek maksadıyla Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyalı’ya sözleşme yapmak, protokol yapmak üzere yetki verilmesi şeklinde karar alındığı, belediye başkanın, taşınmaz satışı konusunda yetkili organ olan belediye meclisinin kararını almak şartıyla sözleşme yapma yetkisi bulunmakla birlikte, Belediye Meclisince, hizmet projeleri üretmek maksadıyla sözleşme yapma yetkisi verilen taşınmazların, sözleşme yapılacak idarelerin ya da özel ve kamu tüzel kişilerin, hizmet projelerinin ve sözleşmelerin kapsamının açıkça ve herhangi bir tereddüte yer vermeyecek şekilde belirlenmesi gerekmekte iken. Belediye Meclisi uhdesinde bulunan ilgili belediye tarafından işletilen veya kiraya verilen tüm taşınmazlara ilişkin sözleşme yapma yetkisinin, sınırları belirsiz, genel ve muğlak ifade ile kimler lehine ve hangi hizmet ve proje kapsamında yapılacağı belirtilmeksizin Belediye Başkanına devredilmesine ilişkin Belediye Meclisi’nin 02/12/2019 tarih ve 82 sayılı kararı ile bu karara yapılan itirazın reddine ilişkin 03/01/2020 tarihli kararda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” şeklindeki kararının gerekçe usul ve yasaya uygun olduğuna İskenderun Belediye Başkanlığının istinaf başvurusunu REDDİNE karar vermiştir.
Hatay 2.İdare Mahkemesi Esas No:2020/105 Karar No : 2021/250 kararında ise
“Olayda, %100 hissesi Belediyeye ait olan İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin sermaye yapısının güçlendirilmesi için Belediye bünyesinde bulunan Sosyal Tesisler, Spor Kompleksleri, Otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerin sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilmesi amacıyla şirketin ana sermayesine ayni sermaye kapsamında eklenmesi ve bunlarla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere Belediye Başkanı Mehmet Fatih Tosyal’ya yetki verilmesi şeklinde karar alındığı, her ne kadar yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, belediyenin belirli bir oranda payının bulunduğu sermaye şirketlerinde sermaye artırımı kararı ve sermaye artırımı kararının ne şekilde uygulanacağına ilişkin Belediye Meclisi’nce karar alınabileceği açık ise de, sermaye artırımı kararının uygulanmasının nasıl olacağının (sermaye artırımının nakit olarak gerçekleştirilmesi, belirlenen taşınmazın mülkiyetinin veya sınırlı ayni haklarının ilgili şirkete devri, belirlenen taşınmazın sınırlı ayni haklarının üçüncü kişilere devrinden veya kiraya verilmesinden elde edilecek gelirlerin devredilmesi) ve Belediye Meclisi’nce sermaye artırımına konu edilecek taşınmazların açıkça ve herhangi bir tereddüte yer vermeyecek şekilde Belediye Meclisi tarafından belirlenmesi gerekmekte iken, Belediye Meclisi uhdesinde bulunan ilgili belediyeye ait tüm taşınmazların İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nin sermaye yapısının güçlendirilmesi amacıyla şirketin ana sermayesine ayni sermaye kapsamında eklenmesi ve bu konudaki işlemleri yürütme yetkisinin, sınırlan belirsiz, genel ve muğlak ifade ile Belediye Başkanına devredilmesine ilişkin Belediye Meclisi’nin 02/12/2019 tarih ve 81 sayılı kararı ile bu karara yapılan itirazın reddine ilişkin 03/01/2020 tarihli kararda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” şeklindeki karara İskenderun Belediye Başkanlığı İtiraz Adana Bölge Mahkemesine (İstinaf) başvurarak Belediye Meclisinin yetkilerini tek adama M. Fatih TOSYALI’ya devretmek üzere itiraz etmişlerdir.
Adana Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) 81 sayılı kararı ile bu karara yapılan itirazın reddine ilişkin 03/01/2020 tarihli kararda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır; şeklindeki kararının gerekçe usul ve yasaya uygun olduğuna İskenderun Belediye Başkanlığının istinaf başvurusunu REDDİNE karar vermiştir.
Bu süreçten sonra yapacağımız çalışma İskenderun Belediye Başkanlığı Hatay İdare Mahkemesinin 81-82 Nolu Meclis kararlarını iptal etmesine rağmen Belediye Başkanlığının hukuksuz şekilde bu sürede yapmış olduğu kiralamalar, devirleri, satışları vb. uygulamalara şuç duyurusunda bulunarak yargıya taşımak olacaktır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.