enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4782
EURO
36,1904
ALTIN
2.955,91
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

Çinçin: Bu Kadar Rahat Vatandaş Yapılmamalı

Çinçin: Bu Kadar Rahat Vatandaş Yapılmamalı
20.04.2022
38

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin Suriyelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılmasının zorlaştırılmasını istedi. Bugün itibariyle izlenen politikanın nüfus dengesini bozabilecek cinsten olduğunu hatırlatan Çinçin, “Daha önceleri defalarca kez söyledik, tekrar altını çizerek ifade etmek isteriz. Vatandaş olabilme şartları Suriyeli ve diğer göçmenler için kesinlikle zorlaştırılmalı, Nüfus dengesini bozabilecek vatandaşlık politikalarına izin verilmemelidir. Bu anlamda Suriyelilerin göç ve entegrasyonu konusunda iktidardan muhalefete, üniversitelerden sivil toplum kuruluşlarına kadar hiçbir kurumun şu ana kadar uygulanabilir bir yol haritası bulunmamaktadır. Bu açıdan bakıldığında acil bir uyum programına ihtiyaç duyulmaktadır. Makul, uluslararası hukuka uyarlı yerel toplumun sosyal ve kültürel değerlerini dikkate alarak yapılacak bir planlama elzemdir” dedi.

GERİ DÖNÜŞ EĞİLİMİ GÖRÜLMEMEKTEDİR

Çinçin açıklamasının devamında şunları söyledi: “Krizin 11.yılında olmamıza rağmen Suriyeli vatandaşların ülkelerine dönme konusunda ciddi bir eğilim görülmemektedir. Yani ülkemize 10 yaşında sığınmış çocuk şuan 21 yaşına basmıştır. Sığınmacıların yaklaşık %50’si eğitim imkânından yoksun kalmıştır. Maalesef kendi anadilini de Türkçeyi de tam kavrayamayan ve konuşamayan bir nesil mevcuttur. Suriyeli nüfusun büyük çoğunluğunun çocuk olduğu göz önünde bulundurulduğunda Savaştan ve karışıklıktan en fazla mağduriyet yaşayan masum çocukların şartlar yeniden normale dönüp ülkelerine döndüklerinde ülkelerini yeniden yapılandırabilmesi için eğitim şarttır. Suriyeli vatandaşların entegrasyonun da sadece ekonomi olarak görmek bunun sosyal ve kültürel yönünü ihmal etmemek gerekiyor. Ekonomik entegrasyona ek olarak dil kültür ve eğitim olmadan entegrasyondan söz etmek maalesef imkânsızdır.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.