enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4782
EURO
36,1904
ALTIN
2.955,91
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

Çok yemeyin pişman olursunuz

Çok yemeyin pişman olursunuz
30.04.2022
35

Ramazandaki uzun süreli açlık sebebiyle metabolizmanın yavaşlayabildiğine dikkat çeken İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gereken noktalardan söz etti.

Bayram Sabahında Sağlıklı Bir Kahvaltıyla Başlayın

Ramazan ayı boyunca değişen öğün saatleri bayramın ilk günüyle birlikte, eski beslenme düzenine döner. Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamamak metabolizmanızın hareketlenmesine ve sindirim sistemimizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olacaktır. Kahvaltı sofralarında tercih edeceğimiz ilk besin en iyi protein kaynağımız yumurta olmalıdır. Bunun yanında peynir, bol yeşillik ve tam tahıllı ekmekler, sağlıklı salatalardan oluşan bir kahvaltı ramazan ayı sonrası vücudu gün boyu dinç tutacaktır. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek gibi hamur işi gıdalardan sakınmakta yarar var.

Tatlı Tüketimine Dikkat

Bayram denildiğinde akla ilk gelen şey tabi ki de tatlı! Peki, bayramda tatlı tüketiminden tamamen kaçınmak mı gerekiyor? Özellikle ilk tercihimiz sütlü tatlılardan yana olmalıdır, ancak şerbetli tatlıdan vazgeçemem diyenler için porsiyon kontrolü yapılması şart. Fakat sağlık koşullarına göre özellikle diyabet, tansiyon hastalarının bu konuda özellikle dikkatli olmasında fayda var! Ayrıca 1 dilim baklavanın ortalama 250 kalori, 2 madlen çikolatanın ortalama 50-60 kalori, 2 adet lokumun da 62-70 kalori civarında olduğunu bilmekte fayda var.

Porsiyonları Küçültün

Bayram sofrasında tüm yemeklerden atıştırmak yerine, tabağımıza alıp yemek, ne kadar yediğimizin farkında olmamız açısından çok önemli. Ayrıca kızartmalar, çok tuzlu, çok şekerli besinlerden uzak durmalıyız.

İçeceklere Dikkat

İçecekler masum görünebilir, fakat farkında olmadan gereksiz kalorileri içeceklerle alıyor olabilirsiniz. Özellikle meşrubatlar, gazlı içeceklerin şeker ve kalori içeriği yüksek aman dikkat!

Yeterli Su Tüketimi Önemli

Ramazan ayında vücudumuz maalesef ihtiyacın olan suyu tamamlayamıyor. Bu yüzden bayramla beraber, öncelikle dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi de su tüketimi! Günlük minimum 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Bununla beraber bayramla ikram edilen çay kahve tüketimlerinde de dikkatli olmakta fayda var; bu içecekler vücudundaki suyun atımını tetikliyor. Bu yüzden ilave su takviyesi yapmanız gerekiyor.

Bol Bol Hareket

Bayramda kalori alımlarını dengelemenin en güzel şekli hareketimizi arttırmak. Asansör yerine merdiven kullanarak, kısa mesafe yerlere araba yerine yürüyerek giderek veya akşamları 1 saat yürüyüş yaparak kilomuzu bu bayram koruyabiliriz.

Uyku Düzeni

Ramazan ayında çoğu kişi sahura kadar uykusuz kalıp, sonrasında yatmayı tercih ediyor. Bayramda bu düzeni değiştirip, 23.00-05.00 saatleri arasında uykuda olmak iştah yönetimi açısından oldukça önemli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.