enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,0778
EURO
38,0489
ALTIN
2.833,75
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Hafif Yağmurlu
29°C
Hatay
29°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
27°C
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
30°C

Depremzede çocuklar için ücretsiz okul yemeği talebi

05.09.2024
6
A+
A-

Hatay Okul Yemeği Koalisyonu, dün saat 17:30’da önemli bir basın açıklaması gerçekleştirerek çocukların sağlıklı beslenme haklarını savundu. Veliler, öğretmenler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda, ücretsiz ve sağlıklı okul yemeği ile temiz su talebi öne çıktı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eş Başkanı Nilgün Aşkar, Hatay Okul Yemeği Koalisyonu adına yaptığı açıklamada, sağlıklı ve yeterli beslenmenin çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Aşkar, yetersiz beslenme ve temiz suya erişim eksikliğinin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

Açıklamada, PISA 2022 raporuna göre Türkiye’deki öğrencilerin büyük bir kısmının, haftada en az bir kez parası olmadığı için okulda yemek yiyemediği belirtildi. Ayrıca, TÜİK 2022 verilerine göre her üç çocuktan birinin ciddi maddi yoksulluk ve yetersiz beslenme sorunu yaşadığı ifade edildi. Aşkar, bu sorunların çözümünde en etkili ve yaygın yöntemin kamusal okul yemeği programları olduğuna dikkat çekti. Özellikle dezavantajlı gruplar için eğitimde fırsat eşitliği sağladığını ve okula  Deprem sonrası Hatay ve benzeri illerde yaşanan zorluklara atıfta bulunan Aşkar, bu bölgelerde ücretsiz okul yemeği desteğinin daha fazla çocuk için sağlanması gerektiğini belirtti. Depremin etkisiyle çocukların eğitim süreçlerinde geri kaldığı ve ailelerin maddi sıkıntılar yaşadığına da dikkat çekti. Aşkar, okul yemeği programlarının uygulandığı ülkelerde, bu programların çocuk yoksulluğunu azaltma, okul terklerini engelleme ve akademik başarıyı artırma konusunda etkili olduğunu ifade etti. Türkiye’nin sosyal devlet anlayışı çerçevesinde çocuklara sağlıklı beslenme olanakları sağlama kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

Açıklamanın sonunda, hükümet başta olmak üzere tüm ilgili kurumların yetersiz beslenme ile mücadelede sorumluluk alması gerektiği ve devlet okullarında ücretsiz beslenme desteğinin öncelikli bir mesele olarak görülmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, gıda krizinin derinleştiği bu dönemde, çözüm üretme konusunda katkı sağlamak isteyen tüm demokratik kitle örgütleri, emek ve meslek örgütleri ile kişilerin iş birliğine davet edildi. Koalisyon, taleplerinin gerçekleşmesi için seslerini duyurmaya devam edeceklerini ve bu konuda ortak çalışmalara açık olduklarını belirtti devamlılığı artırdığını söyledi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.