enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C

DÜNYADA HER DAKİKADA 1 KİŞİ İNME GEÇİRİYOR!

30.10.2019
28
A+
A-

Dünya İnme Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, inme hastalığın en sık nedeninin beyin damar tıkanıklığı olduğunu belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Dr. Atilla Kara, hastada kalıcı felç durumunun önlenmesi açısından ilk 4,5 saatin altın değere sahip olduğunu vurguladı.

Yaş ve risk faktörlerinin artışıyla beraber, inme oranlarında ciddi oranda artış olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Halk arasında felç olarak bilinen inme, beyinde damar tıkanıklığı veya kanama sonucunda oluşan bir olaydır. İnmeyle birlikte vücutta aniden gelişen; kuvvetsizlik, kısmi felçler, konuşma bozuklukları, görme bozuklukları, görme gibi beyinle ilgili şikâyetler oluşmaktadır. Genellikle inme, beyindeki damarın tıkanmasıyla ortaya çıkar. Beyinde kanama ise daha az görülmektedir. İnmenin en önemli nedenleri; hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara, yüksek kolesterol ve obezitedir. Eğer tansiyonumuzu, şekerimizi, kilomuzu kontrol altına alır ve sigara alımını ortadan kaldırırsak, inme riski de ciddi oranda azalacaktır. Tabi egzersiz ve spor da bu anlamda çok önemlidir. İnmelerde özellikle ilk 4,5 saat içerisinde hastanede olmak çok önemlidir. İlk 4,5 saat içerisinde yapılan müdahaleler, olayın tamamen normale dönmesini sağlayacaktır. Bu yüzden; ‘düzelir, geçebilir, bekleyelim’ gibi düşünceler doğru olmamakla birlikte, vakit kaybetmeden ilk 4,5 saat içerisinde mutlaka acilde olmak gerekmektedir. Yeni uygulanan pıhtı çözücü tedaviler veya anjiyo grafik girişimler, hastanın felçsiz yaşam sürmesine sağlayacaktır. Bu vesileyle dünya inme gününü anmış oluyoruz” dedi.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.