enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4801
EURO
36,2396
ALTIN
2.960,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
20°C
Hatay
20°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

‘’DÜNYADA HER ÜÇ SANİYEDE BİR ALZHEİMER TEŞHİSİ KONULUYOR’’

Alzheimer; unutkanlıkla başlayan, kişinin zihinsel yetilerini elinden alan ve bakıma muhtaç duruma getiren bir hastalıktır. Bu hastalıkla beraberinde psikiyatrik belirtiler de görülebilir, hasta ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi derecede düşürebilir.

Alzhemier,dünyada 6.en sık görülen ölüm nedenidir ve her yıl bu hastalığın maliyeti Dünya’ya yaklaşık olarak Altı Yüz Dört milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre yaklaşık Dört Yüz bin Alzheimer hastası bulunmakta ve bu hastaların aileleri de hesaba katıldığında geniş bir kitleyi ilgilendiren Halk Sağlığı sorunu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca;2050 yılında Türkiye’nin Dünya’da dördüncü en fazla Alzheimer hastasına sahip ülke olacağı düşünülmektedir. Alzheimer hastalığı ve diğer pek çok demans’a erken dönemde tanı konulamamaktadır. Mutlaka detaylı bir şekilde hasta muayene edilmeli ve gerekirse ileri düzeyde detaylı testler yapılmalıdır. Günümüzde yürütülen birçok deneysel ilaç çalışması, erken evrede tespit edilen hastalar ile yapılmaktadır. Bunun nedeni ise, beyinde hücre ölümü daha fazla olmadan önlem almak ve hastalığın seyrini yavaşlatmaya çalışmaktır.

Yapılan araştırmalar hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde yaşayan kişilerde, bunama riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Uzun süre aşırı gürültüye maruz kalmanın da hastalığa yakalanma ve ilerlemesi açısından olumsuz etkileri olduğu yönünde çalışmalar bulunmaktadır. Görme sorunları ve göz hastalıklarında Alzheimer riskinin arttığını unutmamalıyız. Gün içinde uyuklamaya meyilli kişilerin, özellikle erkeklerde,10 yıl içinde demans gelişme riskinin arttırdığını gösteren kaynaklar

bulunmaktadır. Sosyal medya aktivitelerinin özellikle kadınlarda, Alzheimer’a karşı koruyucu özellik taşıdığı bilinmektedir. Alzheimer hastalığının kesin tedavisi olmamakla birlikte, süreci yavaşlatan ve belirtilerin şiddetini azaltan bazı ilaçlar bulunmaktadır.Egzersiz,müzik,sanat,ışık ve diğer tedavilerin hastalığa yakalanma riskini azalttığı bilinmektedir.Düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığının, sağlıklı bir beyin oluşumuna neden oldukları yapılan deneylerle sabit olup, nöronların sağlıklı yaşlanabilmesi için yaşam tarzı değişikliklerinin olumlu etkileri bilinmektedir. Yaşam tarzı değişikliklerinden en önemli olanları; doymuş ve trans yağın tüketiminin azaltılması, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, Vitamin E ve B12 tüketiminin arttırılması ve aerobik egzersizlerinin düzenli yapılmasıdır.

Sonuç olarak; Yaşlılık döneminin en tanınır hastalığı olan Alzheimer, gerek bilgi, bulgu ve ilerleyişi, gerekse tedavisine ait çok yönlü yaklaşımları ile gelecek yılların en önemli hastalığı olmaya devam edecektir.

 

Dr. Mustafa HAMBOLAT

Hatay İl Sağlık Müdürü

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.