enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5521
EURO
34,7644
ALTIN
2.493,15
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
23°C
Hatay
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
29°C

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ OYUNUNA SON VERİLDİ

23.01.2021
51
A+
A-

Bu sıralar ekonomi yönetiminin çok dikkat ettiği iki kritik alan var:
1- Kamu maliyesinde disiplin. 2- Gıda fiyatlarındaki artışa tedbir alınması.
Geleneksel ekonomi yaklaşımında domatesin, biberin fiyatı arttı mı, Merkez Bankası’nın da hemen faizleri artırması beklenirdi. Bugünlerde ayçiçek yağı başta olmak üzere muhtelif temel tüketim ürünlerinde gözlenen fiyat oynaklığı, faiz dışı araçlarla düzeltmeyi zorunlu kılıyor. Bu manada iş, Merkez Bankası’na değil, Tarım ve Ticaret bakanlıklarına düşüyor.
Nitekim Merkez Bankası 2021 yılının ilk para politikası kurulu toplantısında politika oranını (faizi) sabit tutarken, güçlü ve güven veren iletişimle de piyasada mesafe alınabileceğini göstermiş oldu. Merkez’i, kısa vadeye odaklayıp faiz artışına teşvik edenler için de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan‘ın son açıklamaları net mesaja dönüştü.
Dediğim gibi fiyat artışlarını karşılamak, hatta yönünü değiştirmek için faiz haricinde de araçlar söz konusu. Sanırım Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ‘ın en çok üzerinde durduğu hususlar da bunlar.
Ki yakın zamanda dikkate değer bir yazılım, yani program her vatandaşın hizmetine açılacak.
Ne mi olacak?
1- Günlük, haftalık, aylık fiyat hareketlerini ürün bazında cep telefonundan izlemek mümkün olacak?
2- Mutfak harcamalarında yekûn tutan gıda ve temizlik malzemelerinin ülkenin her yanında, market bazında ayrı ayrı ve anlık izlenmesi sağlanacak.
Böylece…
“Kim fiyat artırmış? Aynı ürün bir diğer markette neden pahalı satılmakta? Nereden ucuza alışveriş mümkün?” kolaylıkla görülecek.
Yani…
Tüketici denetimi ve baskısı ile piyasanın terbiyesi aşamasına geçilecek.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.