enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
33°C
Hatay
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
32°C

Hatay halkı işsiz, kentsiz ve evsiz!

Hatay halkı işsiz, kentsiz ve evsiz!
26.07.2024
17
A+
A-

6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında bakanlık tarafından uygulamaya konulan rezerv yapı alanı ve riskli alan kararnamesiyle mağdur olan vatandaşların oluşturduğu Hatay’da Barınma Hakkı Platformu, 3 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirecekleri miting öncesinde Akdeniz Mahallesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında bir konuşma yapan Hatay’da Barınma Hakkı Platformu Üyesi Yıldız Yolcu, “18’inci aydayız. Bir buçuk sene geçti depremin üzerinden. Hatay halkı olarak bizler 1 buçuk senedir işsiz, kentsiz ve evsiziz. Uzun bir süre moloz yığını halinde bekleyen evlerimizin yeri koskoca bir boşluk şimdi, kent koskoca bir düzlük. Gözlerimize, bakışımıza büyük gelen bu yok oluşu türlü belirsizlikleriyle derinleştiren, bizleri çaresizliğe iten bir iktidar var üstelik karşımızda. Yaşadığımız felaketin ilk günlerinde çığlıklarımıza sağır, acımıza kör olan iktidar şimdi de riskli alan yasasıyla kentimizin kalbini, rezerv alan yasasıyla mahallemizin, sokağımızın kalbini avuçlarında tutmaya, söküp almaya çalışıyor” dedi.

KİRA DESTEĞİ UYGUN KOŞULLAR SAĞLANANA KADAR SÜRDÜRÜLMELİDİR

Kira desteklerinin kesilmesiyle mağduriyet yaşadıklarını ve yapılan konutların da güvenli bir şekilde inşa edilmesi gerektiğini belirten Hatay’da Barınma Hakkı Platformu Üyesi Yıldız Yolcu, “18 aydır çadırlarda ve konteynerlerde sürdürmeye çalıştığımız yaşam türlü sorunla sınanıyor. Ekonomik krizi bu denli derin yaşarken zaten yetersiz olan kira desteğimiz kesiliyor. Kira desteği uygun koşullar sağlanana kadar sürdürülmeli, hatta arttırılmalıdır. Kalıcı konutların inşasına dair kaygılarımız son süreçte Samandağ’da yaşanan intihar girişimlerinin ardından daha da arttı. Yetkililerin bugüne kadar yürüttüğü yanlış imar politikaları evlerimizin bizlere birer mezar olmasına sebep olmuşken bu kaygıyı yeniden yaşamak istemiyoruz! Konutlarımız güvenli bir şekilde inşa edilmelidir” dedi.

KALICI KONUTLAR BEDELSİZ VERİLMELİDİR

Konutlar hakkında kesin bilgi sahibi olmadıklarını ayrıca kalıcı konutların ücretsiz teslim edilmesi gerektiğini savunan Hatay’da Barınma Hakkı Platformu Üyesi Yıldız Yolcu, “Anahtar teslimi yapılmış olsa dahi hiçbir TOKİ’nin yaşama elverişli olmadığı, alt ve üstyapı ihtiyaçlarının tamamlanmamış olduğu mâlum. Konutlara sahip olmak için ne kadar borçlandırılacağımız dâhi belli değil. Konutların alt yapı ve üst yapı sorunları acilen çözülmeli; kalıcı konutlar bedelsiz ve hazır bir şekilde teslim edilmelidir. Yetkililerin sözleri üzerine tadilatını yapıp yerleştiğimiz hasarsız ve az hasarlı evlerimize, ruhsat alıp güçlendirdiğimiz orta hasarlı evlerimize gelen tebligatları, boşaltma ve yıkım kararlarını kabul etmiyor, evlerimizi terk etmiyoruz” şeklinde konuştu.

DOĞUŞ OKULLARI ÖNÜNDE TOPLANIYORUZ

3 Ağustos’ta yapılacak olan mitinge tüm mağdur olan depremzedeleri davet eden Hatay’da Barınma Hakkı Platformu Üyesi Yıldız Yolcu, “Rezerv alan tartışmalarının başladığı ilk günden bu yana sorularımıza cevap alamıyor, dahası muhatap bulamıyoruz. Kentin üstüne kabus gibi çöken rezerv alan yasasının işleyişi yetkililerin dudakları arasında, dolayısıyla sürekli değişmekte. Çelişkilerle dolu açıklamaları kabul etmiyoruz. Bütün bu yaşananların altında anayasal hakkımız olan barınma hakkının sağlanmamış olması yatıyor. Barınma Hakkı Platformu olarak kentte barınmaya dair her sorunun çözümü için sesimizi yükseltmek, kentimizin yeniden inşasına dair söz söylemek için bir araya geliyoruz. Aynı çatı altında Barınma Hakkımızı savunmak için 3 Ağustos’ta sesimizi sokaklardan yükseltiyoruz. Saat 16.00’da Doğuş Okulları önünde toplanıp, Sevsen-Nevzat Şahin Ortaokulu’na yürüyoruz. Barınma hakkımızı akrabalarımızla, komşularımızla, arkadaşlarımızla savunuyoruz. Hatay Bizim Memleket Bizim” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.