Hatay Genç İHH Bayan ekipleri, Kamerun’da su kuyusunun açılışına vesile olarak bölgedeki içme suyu sıkıntısını giderdi.
Hatay İHH olarak uzun süredir yürüttüğümüz su kuyuları projeleri ile birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi ciddi içme suyu sorunu yaşayan Kamerun’da su kuyuları açmaya devam ediyoruz. Bölgelerde yaşayan halk daha önce içme su ihtiyacını yağmur sularından ya da sağlıksız göletlerden sağlıyordu. Daha kurak dönemlerde ise insanlar günde ortalama 5 kilometre yürüyerek temiz içme suyuna ulaşabiliyordu. Topladıkları bağışlarla Hatay Genç İHH Bayan ekipleri, Kamerun’da ‘DEVA’ adını verdikleri su kuyusunun açılışına vesile olarak bölgedeki içme suyu sıkıntısını giderdi. Kamerun 16 milyon nüfuslu batı Afrika ülkesi. Batılı ülkelerin sömürge politikalarından Kamerun halkı da kurtulamamış. 15. yüzyıldan beri sömürge altında yaşayan Kamerun 1972 yılında bağımsızlığını ilan etse de sömürge anlayışı devam ediyor.
Tropikal iklimi, yağmur ormanları, petrol, kahve, kakao, palmiye yağı ve dünyanın en kaliteli kerestesi ile Afrika’nın şanslı ülkelerinin başında geliyor. Fakat tüm bu yer altı ve yerüstü kaynaklara sahip olmasına rağmen gelir dağılımı sıralamasında Afrika’nın en fakir ülkeleri arasında yer almaya devam ediyor. Ülkedeki tüm ekonomik işletmelere Fransız ve diğer batılı firmalar hakim.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre, dünyada her 10 kişiden biri suya erişemiyor; kuraklık, yokluk, hızlı nüfus artışı ve kirlilik içilebilir temiz su kaynaklarını tehdit ediyor. Milyarlarca insanın sağlıklı suya sahip olamadığı dünyada kitlesel hastalıklar giderek artıyor.
İHH ise dünya üzerinde su sıkıntısı problemi yaşayan milyonlarca insanın temiz suya ulaşabilmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu çalışmaların başında ihtiyaç bölgelerinde su kuyusu açmak geliyor.
2020 yılı içerisinde de su kuyusu çalışmalarına ara vermeden devam eden İHH, Afrika ve Asya ülkelerinde su kuyuları açarak yüz binlerce insana umut oldu. Vakıf, 2020 yılında Çad, Gana, Mali, Gine, Sierra Leone, Nijer, Kamerun, Somali, Togo, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Uganda, Sudan, Zimbabve, Nijerya, Benin, Liberya, Afganistan, Nepal, Bangladeş ve Tayland’da su kuyusu açtı. İHH, 22 ülkede 1311 su kuyusunu mağdurların hizmetine sunarak 525 bin kişinin günlük temiz su ihtiyacını karşıladı. İHH’nin 41 ülkede açtığı su kuyusu sayısı 9 bin 880’e ulaştı. Yıl içerisinde açılan su kuyuları ile İHH’nın 2000 yılından bu yana 41 ülkede açtığı su kuyusu sayısı 9 bin 880’e ulaşırken kuyulardan günlük istifade eden kişi sayısı da 3 milyon 952 bin oldu. Açılan su kuyuları, halkın temiz ve içilebilir su ihtiyacını sağlamakla birlikte özellikle hayvancılık ve küçük tarımsal faaliyetlerde de kullanılarak bölge insanları için geçim kaynağı oluyor. Susuzluk ve kıtlığın önlenmesinde önemli bir faktör olan su kuyuları ile bölgelerde gönüller fethediliyor ve bölge halkı ile bağışçılar arasında gönül bağı kuruluyor.