enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
42,6945
EURO
50,1592
ALTIN
5.898,49
BIST
11.311,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
17°C
Hatay
17°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
18°C
Pazar Açık
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
14°C
Salı Az Bulutlu
15°C

Hatay Lojistikte Zirvede Ama Nakliyeci Zorda

19.11.2025
11

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, nakliye sektöründe artan maliyetler ve belirsizliklerin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek hükümete çözüm çağrısında bulundu. Kara, yazılı açıklamasında Hatay’ın Türkiye’nin önemli lojistik merkezlerinden biri olduğunu, buna rağmen nakliye sektörünün giderek daha fazla baskı altında olduğunu ifade etti. Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre 2024 yılında sadece Hatay’da 5 milyon ton kilometre yük taşındığını hatırlatan Kara, bunun 5. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki taşımacılığın yüzde 13’üne denk geldiğini kaydetti. “Hatay’daki taşımacılık hacmi tek başına Van, Erzurum ve Kars gibi illeri geride bırakıyor. Ancak nakliye esnafının sorunları yıllardır çözülmedi, aksine katlanarak artıyor.” diyen Kara, sektördeki maliyet baskısına dikkat çekti. Yakıt ve yedek parça maliyetleri yükseldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 1 Eylül–15 Kasım arasında Hatay’daki akaryakıt fiyatları motorinde 53 liradan 59 liraya yükseldi. Kara, artan yakıt maliyetlerinin navlun fiyatlarına yansımadığını ve esnafın maliyetleri karşılamakta zorlandığını ifade etti.
Ayrıca yedek parça temininde yaşanan sıkıntılar, kalitesiz ürünlerin piyasaya sürülmesi, sigorta ücretlerindeki artış ve bakım masraflarının sektörü çıkmaza sürüklediğini belirten Kara, “Navlun fiyatları artmadığı için maliyetleri karşılamak mümkün olmuyor.” dedi. Cezai uygulamalar ve denetim sorunları Nakliyecilerin en çok şikâyet ettiği konulardan biri de cezaların yüksekliği ve standart dışı denetimler. Kara, daha önce düşük tonajlı araçların kantar muafiyeti talebinde bulunduklarını ancak karşılık görmediklerini hatırlattı: “Denetimler bir standarda bağlanmalı. Trafik cezaları can yakıyor, sektör nefes alamıyor.” Kayıt dışı paravan şirketler sektörü zorluyor. Kara, ekonomik koşulların sadece maliyetleri değil, ticari şeffaflığı da etkilediğini belirterek, kayıt dışı paravan şirketlerin esnafı mağdur ettiğini kaydetti. Bu tür işletmelerin ödemeleri geciktirdiğini ve finansmana erişimi zorlaştırdığını vurgulayan Kara, nakliyecilerin yükünü taşıyamaz hale geldiğini söyledi. CHP’li Kara, hükümete seslenerek nakliye sektörüne yönelik desteklerin artırılması gerektiğini dile getirdi: “Teşvikler ve destekler yoluyla nakliye esnafına omuz verilmelidir. Sorunlar meslek kuruluşları tarafından defalarca dile getirilmiştir. Önemli olan, esnafı dinleyecek bir iradenin olup olmadığıdır.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.