enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,3487
EURO
35,0455
ALTIN
2.324,29
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
24°C
Hatay
24°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
30°C
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C

HİSAR’LAR SAVUNMAYA HAZIR!

A+
A-

Türkiye’nin ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi olan Hisar’lar için tarihler belirlendi. Hisar A+ Füze Sistemi, 2021 yılında TSK’nın envanterine katılacak. Türkiye’nin ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi olan Hisar A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin testlerinin başarıyla geçmesi sonrası, sistemin diğer serileri için de tarihler belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ambargolar karşısında kullandığı “Kötü komşu bizi mal sahibi yaptı. Şimdi İHA, SİHA, tankımızı ve birçok silahımızı yapıyoruz” şeklindeki ifadesi ile ortaya koyduğu kararlılık kapsamında orta ve yüksek irtifa Hisar’lar için de tarihler belirlendi. Savunmada yerlilik oranını yüzde 70’lere yükselten Türkiye, ABD’nin yaptırım kararları sonrasında yerli ve milli hava savunma sistemlerine ilişkin çalışmalara da hız verdi. Rusya’dan satın alınan S-400 Hava Savunma Sistemi’nin kurulum süreci devam ederken, Türkiye’nin milli hava savunma projelerinde de sona yaklaşıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’nın öncülüğünde ASELSAN ve ROKETSAN tarafından yürütülen Hisar Hava Savunma Grubu Projesi, üç ayrı sistemle envantere girecek. Test süreci tamamlanan Alçak İrtifa Hisar-A+ Sistemi, yatay atışların yanı sıra dikey atışlarda da tam başarı sağladı.

SON TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ
Seri üretim aşamasına gelen ve 15-20 kilometre menzile sahip olan Hisar A+ Füze Sistemi, 2021 yılında TSK’nın envanterine katılacak. 6 hedefe aynı anda angajman ve ateşleme özelliğine sahip olan Hisar A+ etkin savunma gerçekleştirebiliyor.

SIRADA ‘HİSAR-O’ VAR
HISAR projesinin ikinci füzesi Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi Hisar-O olacak. Tüm hızıyla devam eden çalışmalar sonucunda Hisar A+’dan daha etkili menzile sahip Hisar-O geliştirilecek.25-30 kilometre menzile sahip olacak olan Hisar-O, son teknoloji ürünü özellikleri kapsayacak. Test çalışmalarında hedefleri tam isabetle etkisiz hale getiren Hisar-O’nun, elektronik optik, elektronik kontrol merkezi ve savunma radarı gibi donanımları bulunuyor. Sistemin 2022 yılından itibaren envantere girmesi hedefleniyor.

AMBARGO NEDENİYLE GECİKTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen, Türkiye’nin ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi olan Hisar A+ Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin kabul atışında yüksek hızlı hedef uçağın, uzak menzilde başarıyla imha edildiğini açıklamıştı. Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu son test, normal şartlarda yurtdışından tedarik edilen bir parçaya ambargo uygulandığı için birkaç ay gecikti. Yerli parçayı kısa sürede geliştirdik ve füzemize entegre ettik. Bu zamana kadar gizli yaptırımlarla, dolaylı müdahalelerle engellemeye çalıştıkları bu işi yerli ve milli ürünlerle envantere almaya hazır hale getirdik.”

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.