enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4815
EURO
36,4027
ALTIN
2.955,78
BIST
9.301,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Çok Bulutlu
19°C
Hatay
19°C
Çok Bulutlu
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C

İshal deyip geçmeyin!

İshal deyip geçmeyin!
11.07.2024
23

İskenderun Gelişim Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Akın Çam, mikrobik veya mikrobik olmayan birçok nedenle oluşabilen bir barsak hastalığı olan ishallerin tedavi edilmediğinde birçok hastalığa sebep olabileceğine dikkat çekti.

İshalin, aşırı su ve tuz kaybına bağlı olarak; kalp damar sistemi problemlerine, tansiyon düşüklüğüne ve birçok hastalığa neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Akın Çam, “İshal, günde üç defa veya daha fazla, yumuşak kıvamlı ya da sulu dışkılama ile kendini gösterir ve genellikle beraberinde bulantı, kusma, kramp ve karın ağrısı gibi belirtileri olmaktadır. İshal çok hafif olabileceği gibi, vücutta ileri derecede su kaybına da yol açabileceğinden mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Yaz aylarında içme sularına dikkat!

Özellikle yaz ishallerinden korunma yolları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Akın Çam, “Yaz ishalleri, çoğunlukla mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bazen de insanlar ishal olup bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir ya da dışkıyla bulaşmış ellerin iyi yıkanmaması sonucu da ishal olabilir. Özellikle yaz ishallerinden korunmak için, kişisel temizliğe her zaman dikkat edilmeli, eller sık sık yıkanmalıdır. Açık su tüketmemeli; meyve ve sebzeleri bu su ile yıkanmamalıdır. Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir. İyi ambalajlanmamış, üzeri açıkta satılan gıdalar, pişirilmemiş ya da az pişirilmiş gıdalar, pastörize olmayan süt ve süt ürünleri güvenli değildir, bunları tüketmemeliyiz” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.