enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
34,4801
EURO
36,2396
ALTIN
2.960,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
18°C
Hatay
18°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
19°C
Cuma Açık
21°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
12°C

KADINLAR HEM ÖĞRENİYOR HEM KAZANIYOR

04.09.2020
19
Hatay’ın Suriye sınırında yer alan ilçelerinden olan Altınözü’nde bulunan kültür evinde çalışarak aile ekonomilerine katkı sağlayan kadınlar, mevsimlik ürünlerin üretimini gerçekleştiriyor. Özellikle konservekurutma ve reçel gibi ürünler üzerinde çalışmalar gerçekleştiren kursiyer kadınlar, günde 3-4 saat çalışarak 30 ila 40 lira arasında kazanç sağlıyor.
Altınözü Kültürevinde kursiyer olmadan önce ekonomik açıdan çok sıkıntı yaşadığını dile getiren Seher Sağlamoğlu, kültür eviyle birlikte ekonomik açıdan toparlandığını belirtti. Sağlamoğlu, “Burada her türlü çalışmayı yapıyoruz. Mevsimde hangi ürün varsa o ürüne göre çalışıyoruz. Şu an dolmalık patlıcan kurutuyoruz, dolmalık biber kurutuyoruz. Biber salçası yapıyoruz, toz biber üretiyoruz, domates konservesi yapıyoruz. Ekonomik açıdan çok kötü durumdaydım, yalnız kaldım. Burada çalışmaya başladıktan sonra Burada çalışmaya başladıktan sonra ekonomik açıdan toparlanmaya başladım” dedi.
Altınözü Kültüreviyle birlikte kadınların ekonomik anlamda özgürlüklerini kazandığını ifade eden Altınözü Kültürevi Gıda Mühendisi Derya Bilmez ise, kadın dayanışması sloganıyla çalıştıklarını vurguladı. Altınözü Kültürevinde yapılan çalışmalardan da bahseden Bilmez, “Burada mevsiminde yetişen ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar salamura zahter, sakız murcu, ceviz reçeli, domates konservesi, salça, biber salçası gibi ürünlerin üretimini yaptık. Bu ürünlerin üretimini yaparken, ev hanımlarıyla beraber çalışıyoruz. Amacımız ev hanımlarının ekonomik özgürlüklerini kazanmaları, kendi ayaklarını üzerlerinde durmalarını sağlamalarıdır. Bunu yaparken de hep beraber yapıyoruz. Kültür evinde kadın dayanışması sloganıyla çalışıyoruz” diye konuştu.
Kursiyerlerin ürettikleri ürünlerin Altınözü Zeytin Emeği Kadın Kooperatifi aracılığıyla satışının gerçekleştirildiğini belirten Altınözü Zeytin Emeği Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Başak Özkan, “Burada üretilen ürünler kooperatifimizin aracılığıyla satılıyor. Ve bu ürünlerden elde edilen kazanç burada çalışan kadınlara da gelir sağlıyor. Kursiyerlerimiz Günde 3-4 saat arasında buradalar, 3-4 saatin karşılığı olarak 30-40 lira alarak aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar” şeklinde konuştu.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.