enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,5561
EURO
34,9867
ALTIN
2.425,66
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
29°C
Hatay
29°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

KIDEM TAZMİNATI KALKARSA NE OLUR?

06.11.2020
23
A+
A-

Türkiye’de son dönemde en çok konuşulan konuların başında kıdem tazminatı düzenlemesi geliyor. Torba yasa kapsamına alınan kıdem tazminatı kanunu ile 25 yaşın altında veya 50 yaşın üstünde olan işçilerle yapılacak sözleşmelerde kanunun öngördüğü sınırlamalar aranmayacak. TBMM Başkanlığına sunulan torba yasa en çok konuşulanların başında gelirken, torba yasa kapsamına alınan kıdem tazminatı düzenlemesi işçilerin tepkisini çekti. İşçiler esnek ve kısmi çalışmayı da içeren torba yasa teklifine pek çok kentte gerçekleştirdikleri eylemlerle tepki gösterirken, eylemlerde torba yasa teklifinin geri çekilmesi çağrısı yapıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu torba yasa konusunda açıklamasında, “Bu torba yasada en temel haklarımızın; kıdem tazminatının, emeklilik hakkımızın ortadan kaldırılması var” dedi. Bugüne kadar kıdem tazminatını hedef alan saldırıları püskürtmeyi başardıklarını söyleyen Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Bugün iktidar kendince uygun bir yol bulduğunu sanıyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmek için kanunda belirli süreli iş sözleşmesi dediğimiz tamamen istisnai bir çalışma biçimini yaygınlaştırmayı hedefliyor” dedi. DİSK’in yanı sıra Türk-İş ve Hak-İş de torba yasa ile gelecek düzenlemelere karşı eylemlere katıldı.

Kıdem tazminatı düzenlemesi ile neler değişecek?

Planlanan düzenleme ile kıdem tazminatı için işverenin aylık ayırdığı primin bir kısmının fonda toplanması planlanıyor. Böylece işçilerin 11 günlük kıdemleri devlet fonuna aktarılırken, 19 günlük kıdemleri ise yine işveren sorumluluğunda olacak. Bu noktada en çok tartışılan kısım ise kıdem tazminatının fona ayrılan kısmının iş akdinin sonlanması ile alınamaması. Eğer düzenleme yürürlüğe girerse işten çıkarılan vatandaşlar kıdem tazminatlarının ilgili kısmını 60 yaşından önce alamayacak. Düzenlemenin mevcut durumda çalışanları kapsaması beklenmezken, yeni işe girecek olanlar kıdem tazminatı düzenlemesinden etkilenecekler.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.