enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Parçalı Bulutlu
33°C
Hatay
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
34°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
32°C

Mahkeme bagajdaki göçmen kaçakçılığını onur kırıcı saydı

25.07.2024
13
A+
A-

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 23 Mart’ta, polis, Ahmet Sert yönetimindeki otomobili durdurmak istedi. ‘Dur’ ikazına uymayan sürücünün kullandığı otomobil, polis ile yaşanan takip sonucu durduruldu. Aracın bagajından kaçak göçmen çıktı. Suriye uyruklu Abdulsettar el Hamit’in, kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yaptığı, şüpheliler Ahmet Sert ve Salih Kılıç ile kendisini Antalya’ya götürmeleri için 1700 dolara anlaştığı belirlendi. Göçmen, sınırdışı edilirken, tutuklanan Sert ve Kılıç hakkında Reyhanlı 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘bir yabancıyı ülkeye sokmak veya ülkede kalmasına imkân sağlamak’ suçundan dava açıldı.

‘SANIKLAR BİRLİKTE HAREKET ETTİ’

Sanık Ahmet Sert savunmasında, kullandığı aracın amcasına ait olduğunu, yolda araca aldıkları kişiyi tanımadıklarını, göçmen olduğunu bilmediklerini, polisin ikazda bulunması üzerine panik yapıp bagaja geçtiğini ileri sürdü. Salih Kılıç da benzer savunma yaparak suçlamayı kabul etmedi. Savcı mütalaasında, sanıkların fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiklerine dikkat çekerek cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Ahmet Sert ve Salih Kılıç’a ‘bir yabancıyı ülkeye sokmak veya ülkede kalmasına imkân sağlamak’ suçundan önce 5 yıl hapis cezası verdi. Bu ceza, bagajda yolculuk yapan mağdur göçmenin onur kırıcı bir muameleye maruz bırakılması nedeniyle yarı oranında artırılıp 7 yıl 6 aya, suçu birlikte müşterek halde işlemeleri de artırım nedeni sayılarak 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çıkarıldı ve 1875 gün de adli para cezası verildi.

Kararın gerekçesinde, Suriye uyruklu göçmenin Suriye’de yaşayan göçmen kaçakçısı ile anlaşarak sınırdan kaçak yollarla Türkiye tarafına geçtiği, askerlerin durumu fark ettiği; ancak göçmen şahsın kaçtığı ve kendisine araçla selektör yapan sanıkların yanına gittiği ve 1700 dolar karşılığında kendisini Antalya’ya götürmek için anlaştıkları ve üzerilerine atılı suçu işledikleri belirtildi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.