enflasyonemeklilikötvdövizhatayantakyaiskenderun
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay
Az Bulutlu
28°C
Hatay
28°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
28°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C

Mimarlar Odası, Ormanlık Alanın Depolama Alanına Dönüştürülmesini Yargıya Taşıdı…

A+
A-

Mimarlar Odası, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Mekansal Planlar Genel Müdürlüğü kararıyla İSDEMİR yanındaki ormanlık alandan 136 dönümün Tosyalı Holdinge depolama alanı olarak verilmesi ile ilgili yürütmeyi durdurma istemiyle Hatay 2. İdare Mahkemesi dava açtı.

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliği Başkanı Koray Tanın, avukat Ekrem Dönmez aracılığıyla Hatay 2. İdare Mahkemesi’ne taşıdıkları davada, kararın uygulanması halinde sorumluluk doğuracağı için yürütmenin durdurulmasını istediklerini belirtti. 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğü işlemini isteyen mahkeme, istenilen savunma sonrası yürütmeyi durdurma kararını verecek.

Mimarlar Odası İskenderun Temsilciliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Temsilcilik Başkanı Tanın, İskenderun’un Karayılan Mahallesindeki ormanlık alanın bir kısmının İmar Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca orman alanından kentsel servis alanına dönüştürülmesine ilişkin olarak hazırlanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğine dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekânsal Planlar Genel Müdürlüğü işleminin, Anayasa’nın 169. maddesi ile Orman Kanunu’na aykırı olduğu söyledi.

Tahsis edilen parselin orman alanı olduğunu ve İskenderun Demir Çelik Fabrikasının Ormanı olarak tanımlandığını anlatan Tanın; “Plan değişikliğine ait açıklama raporunda; orman alanı olan yerin İskenderun Demir Çelik Fabrikasında çalışan yaklaşık 15.000 kişinin yaşadığı bir konut yerleşkesinin yakın çevresindeki yeşil alan kullanımındaki alan niteliğinde olduğu belirtilmektedir. Orman alanlarının korunması sağlıklı bir yaşam için gerekli ve zorunludur. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nden, Orman Kanunu’nun 17/3 maddesi kapsamında ön izin taahhüt senedi alınmış olsa da Ön İzin Belgesi ‘Liman Geri Hizmet Alanı’ şeklinde düzenlenmiş, liman geri hizmet alanı olarak verilen 135.941,66 metrekare alan kıyıdan 3.000 metre geride olması nedeniyle bu amaç için kullanılması mümkün değildir” değerlendirmesini yaptı.

Mimarlar Odası ve TMMOB İskenderun Koordinasyon Kurulu olarak bunu kamuoyuna açıklama gereği duyduklarını ifade eden Tanın; “Her zaman kamusal alanlarda ve yanlış atılan adımlarda halkın yüreği ve sesi olacağız. Yanlış alınan kararların düzeltilmesi için adımlar atacağız” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.